{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Harčenko djelimično zadovoljan stavovima PIC-a

F
10.3.2010. u 12:02
0
2
Harčenko djelimično zadovoljan stavovima PIC-a
0
Harčenko djelimično zadovoljan stavovima PIC-a
Aleksandar Bocan Harčenko
Ruska Federacija je djelimično zadovoljna i djelimično nezadovoljna posljednjim zasjedanjem Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), a nastavit će objašnjavati svoje stavove u korist poštivanja Dejtonskog sporazuma i statusa RS-a kao entiteta u okviru BiH, izjavio je danas u Banjoj Luci Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u BiH.
On je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem, pojasnio da je njegova zemlja djelimično zadovoljna jer je "uspjela, što se vidi i iz komunikea PIC-a, da nešto smanji vještačke negativne ocjene situacije u BiH i RS-u".

"Na kraju je sve izgledalo bez pretjerivanja, koja se uvijek koriste kao razlog za nametanje nekih rješenja i korišćenje 'bonskih ovlaštenja'“, rekao je ruski ambasador u izjavi novinarima.

Djelimično nezadovoljstvo ruske strane je, navodi, stoga što "nisu uspjeli smanjiti jako kritični prilaz i ocjenu u vezi s pričom o referendumu u RS-u".

Ambasador Harčenko navodi da je objašnjavao stav Rusije da "referendum i Zakon o referendumu u RS-u nije protiv Dejtonskog sporazuma i nije njegovo kršenje".

Smatra da je na kraju diskucije unutar PIC-a zapaženo "manje kritike i napetosti o referendumu".

Rusija nije zadovoljna, dodao je još, što nema pomaka naprijed, u smislu zatvaranja OHR-a, a prioritet te zemlje jeste da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika i dođe do njegove tranzicije u misiju Evropske unije.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju državne i vojne imovine te statusu Brčko Distrikta, pri čemu je Radojičić ponovio da RS ima interes da se riješi pitanje snabdijevanja Distrikta električnom energijom, a ima i, kako kaže, praktičan i legislativan okvir zbog čega za RS to pitanje "nije toliko problematično koliko je zakomplikovano nekim drugim odlukama".

Mišljenja je da se on može riješiti na vrlo praktičan i brz način.

"RS ima kapacitet i tehničke mogućnosti da Brčko snabdijeva električnom energijom vrlo pouzdano, a svakako su i niže cijene u ponudi, nego iz Federacije BiH. S te strane je potrebno nastaviti razgovore da bi se kompletirao i ovaj uvjet za završetak arbitraže i supervizije u Distriktu", naveo je predsjednik entitetskog parlamenta.

I ambasador Harčenko se slaže da je Brčko važna tema.

"Ako dođe do zatvaranja supervizije mi bismo smatrali to kao dobar signal i u smislu zatvaranja OHR-a u neko najbliže vrijeme“, rekao je ruski ambasador i pozivajući se na razgovore sa zvaničnicima RS-a i dodao da je taj entitet spreman tražiti i pronaći kompromis o pitanju snabdijevanja Distrikta strujom, a koji bi zadovoljio sve strane.

Razgovarano je i o mogućnostima održavanja sastanka bh.političkih lidera prije izbora, te u tom smislu o inicijativi pod španskim predsjedavanjem Evropskom unijom.

"Vidjećemo šta će od toga biti. Nijedna od tih inicijativa nije kompletno zaokružena“, rekao je Radojičić i napomenuo da su političke stranke u BiH već faktički u predizbornoj kampanji,a što ograničava mogućnost za neke veće reformske ili političke domete.

Siguran je i da će se veći dio političke scene uglavnom fokusirati na izbore u narednim mjesecima te da će mogućnost dogovora u BiH biti znatno ograničena prije oktobra.

Ruski ambasador je rekao da njegova zemlja podržava mogući skup bh.političkih lidera u Madridu, što pruža dodatnu mogućnost za razgovor i uspostavljanje dijaloga, napretka i razumijevanja.

"Ako dođe do tog skupa iskoristit ćemo ga da bismo iznijeli još jednom naše stavove o zatvaranju OHR-a“, dodao je.

Naglasio je da će Rusija biti protiv ako se taj skup iskoristi, kako kaže, za nametanje rješenja i dodatne pritiske oko tema koje su jako ozbiljne, kao što je Ustav BiH.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskim pitanjima te saradnji parlamenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: