BiH
22

Rusija: Duma usvojila izjavu o protivljenju ulasku Crne Gore u NATO

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruska Duma usvojila je danas izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Izjavom, koju je pripremio Komitet Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Poslanici Dume pozivaju na uzdržavanje od širenja NATO-a.

Uvjeravajući da poštuju suvereno pravo svake države da osigura bezbjednost svojih građana, poslanici navode da "blokovski pristup, uvlačenje novih država, posebno protiv volje njihovih naroda, u vojne alijanse, predstavljaju politički instrument iz doba hladnog rata", prenosi TAS.

"Crnogorske vlasti na svaki način izbjegavaju održavanje referenduma o evroatlantskim integracijama zemlje, bojeći se da čuju glas naroda. Pritom se značajne sume ulažu u fanatičnu pronatovsku propagandu i namještanje rezultata istraživanja javnog mnjenja", ocjenjuju ruski poslanici.

Navodi se da težnja vlasti Mila Đukanovića da uđe u NATO protivrječi volji većine naroda, a da je "vještačko guranje Crne Gore u NATO direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardovanja 1999. godine"

Duma izražava nadu da će pri rješavanju pitanja ulaska u NATO, kako u Podgorici, tako i u Briselu, "preovladati zdrav razum, težnja ka širokoj saradnji van blokova i linija podjele radi prosperiteta i bezbjednosti naroda od Vankuvera do Vladivostoka".