Regija
19

Đukanović optužio Rusiju da potiče nasilne proteste u Crnoj Gori

Klix.ba
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Predsjednik vlade Crne Gore Milo Đukanović u srijedu je optužio Rusiju za podršku protestima u njegovoj zemlji, kroz koje opozicione političke stranke pokušavaju zaustaviti crnogorsko uključenje u NATO.

"Nema nikakve sumnje nakon dva saopćenja Ministarstva vanjskih poslova Rusije da je ruska politika na strani organizatora", kazao je Đukanović u intervjuu koji je u srijedu objavila FTV.

Đukanović je upozorio kako je upravo zbog toga trenutno stanje u Crnoj Gori problem koji se ne tiče samo te zemlje nego svih onih kojima je stalno do njene euroatlantske perspektive.

"Ovo nije samo bitka Crne Gore. Ovo je pokušaj da se zaustave evropske i euroatlantske integracije Balkana", kazao je crnogorski premijer.

Istaknuo je kako prosrpske stranke koje organiziraju proteste protiv crnogorske vlade žele njeno rušenje jer smatraju kako bi ulaskom Crne Gore u NATO izgubili svaku mogućnost "poništavanja nezavisnosti Crne Gore".

Đukanović je kazao kako on i njegova vlada nemaju ništa protiv demokratskih izbora u toj zemlji, a pri tome je istaknuo kako su protiv njih upravo oni koji protestima pokušavaju nasilno srušiti vlast.

"Ako će ministarski sastanak NATO-a biti 1. decembra, mi smo 2. decembra spremni za izbore", kazao je Đukanović koji očekuje da će njegova zemlja tada dobiti i službenu pozivnicu za punopravno članstvo u NATO-u.