BiH
72

Rusi, za koje je danas objavljeno da su specijalci, prošetali Banjom Lukom

Piše: M. R.
Nakon što je u medijima danas objavljena informacija da je u BiH stiglo 148 specijalaca iz Rusije, a MUP RS-a to negirao, u Banjoj Luci se pojavila grupa od tridesetak muškaraca koji su tvrdili da su ruski umjetnici, kao što je to saopćeno i iz policije tog entiteta.

Umjetnici, kako su se predstavili i novinarima koji su danas razgovarali s njima, njih 30, kazali su da dolaze iz Dona, Astrahana i Tereka.

Naime, kako su rekli, riječ je o Kozacima koji su prije tri dana stigli u bh. entitet Republika Srpska kako bi učestvovali na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a sa Ruskom Federacijom.

Nakon što su doputovali u jednom autobusu, oni su posjetili Hram Hrista spasitelja u centru grada.

"Znamo za informaciju o navodnom dolasku specijalaca, a mi smo došli zbog folklorskih dešavanja koja predstoje u narednim danima. Posebno nam je drago što smo u Banjoj Luci, ponosni smo i radosni što smo tu. Ne osjećamo nikakav znak napetosti, agresije, naprotiv ljudi nas gledaju sa osmijehom", rekao je jedan od njih Nikolaj Djakonov iz Dona.

Gledajući grupu Rusa u centru Banje Luke prolaznicima je svakako bilo zanimljivo, pa su mnogi od njih zastali da se pozdrave ili uslikaju sa njima.