{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U MUP-u RS tvrde da Rusi koji su ušli u BiH nisu specijalci, nego umjetnici

2.10.2014. u 13:49
202
234
U MUP-u RS tvrde da Rusi koji su ušli u BiH nisu specijalci, nego umjetnici
202
U MUP-u RS tvrde da Rusi koji su ušli u BiH nisu specijalci, nego umjetnici
Foto: Ilustracija
Nakon informacije koju je objavio veći broj medija u BiH da je krajem prošlog mjeseca u našu zemlju preko graničnog prijelaza Rača ušlo 148 ruskih specijalaca, različite su reakcije, a u MUP-u RS-a negiraju takvo što.
Naime, prema ranije objavljenoj informaciji FTV-a ruski specijalci su 28. septembra došli u BiH i smješteni su u hotelima u Laktašima, a jedan dio ih je navodno smješten u Centaru za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama.

U MUP-u RS-a tvrde da se ne radi o specijalcima, već o umjetnicima, a navode da im je MUP sugerirao da se ne prijavlju Službi za poslove sa strancima smatraju zlonamjernim i nekorektnim.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je obaviješteno da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa Ruskom Federacijom", navode u MUP-u RS-a.

Kako Klix.ba saznaje, u Službi za poslove sa strancima nemaju informaciju o boravku ruskih državljana na području Pala, ali znaju za boravak određenog broja državljana te zemlje na području Laktaša.

Također, saznajemo da ovi državljani Rusije nisu zajedno ušli u BiH i da je period njihovog ulaska bio od 26. do 30. septembra.

Prema važećim procedurama njihov ulazak i boravak je legalan i u skladu sa sporazumom sa Rusijom o bezviznom režimu. Na osnovu tog sporazuma mogu ući u BiH i boraviti 30 dana.

Prema našim informacijama hotel ili hoteli u kojima se ruski državljani nalaze obavijestili su terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjoj Luci o njihovom boravku na tom području. Ovo je uobičajna procedura i hoteli šalju liste stranih gostiju Službi.

Na osnovu te liste, vidljivo je da se radi o 128 državljana Rusije, s tim da kako saznajemo, Služba za poslove sa strancima tek treba utvrditi šta je osnov njihovog boravka u BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kaže da oni u Komisiji, odnosno da on, nema informaciju o ulasku ruskih specijalaca u BiH.

"Ruska Federacija i BiH imaju diplomatske odnose uspostavljene i tu postoje pravila postupanja u takvim situacijama. Ako se to dogodilo na način kako je objavljeno u medijima, onda su to ilegalne aktivnosti i zatijevaju hitnu intervenciju svih državnih struktura za sprovođenje zakona", kazao je Džaferović za Klix.ba.

Inače, iz MUP-a RS-a su saopćili da pozivaju medije da "ubuduće prvo zvanično provjere takve informacije prije nego što ih objave, a ne da šire neistine i uznemiruju javnost". Klix.ba je danas u više navrata pokušao stupiti u kontakt sa portparolkom MUP-a RS-a Mirnom Šojom, kao i sa direktorom policije tog entiteta Gojkom Vasićem, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: