BiH
202

U MUP-u RS tvrde da Rusi koji su ušli u BiH nisu specijalci, nego umjetnici

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon informacije koju je objavio veći broj medija u BiH da je krajem prošlog mjeseca u našu zemlju preko graničnog prijelaza Rača ušlo 148 ruskih specijalaca, različite su reakcije, a u MUP-u RS-a negiraju takvo što.

Naime, prema ranije objavljenoj informaciji FTV-a ruski specijalci su 28. septembra došli u BiH i smješteni su u hotelima u Laktašima, a jedan dio ih je navodno smješten u Centaru za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama.

U MUP-u RS-a tvrde da se ne radi o specijalcima, već o umjetnicima, a navode da im je MUP sugerirao da se ne prijavlju Službi za poslove sa strancima smatraju zlonamjernim i nekorektnim.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je obaviješteno da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa Ruskom Federacijom", navode u MUP-u RS-a.

Kako Klix.ba saznaje, u Službi za poslove sa strancima nemaju informaciju o boravku ruskih državljana na području Pala, ali znaju za boravak određenog broja državljana te zemlje na području Laktaša.

Također, saznajemo da ovi državljani Rusije nisu zajedno ušli u BiH i da je period njihovog ulaska bio od 26. do 30. septembra.

Prema važećim procedurama njihov ulazak i boravak je legalan i u skladu sa sporazumom sa Rusijom o bezviznom režimu. Na osnovu tog sporazuma mogu ući u BiH i boraviti 30 dana.

Prema našim informacijama hotel ili hoteli u kojima se ruski državljani nalaze obavijestili su terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjoj Luci o njihovom boravku na tom području. Ovo je uobičajna procedura i hoteli šalju liste stranih gostiju Službi.

Na osnovu te liste, vidljivo je da se radi o 128 državljana Rusije, s tim da kako saznajemo, Služba za poslove sa strancima tek treba utvrditi šta je osnov njihovog boravka u BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kaže da oni u Komisiji, odnosno da on, nema informaciju o ulasku ruskih specijalaca u BiH.

"Ruska Federacija i BiH imaju diplomatske odnose uspostavljene i tu postoje pravila postupanja u takvim situacijama. Ako se to dogodilo na način kako je objavljeno u medijima, onda su to ilegalne aktivnosti i zatijevaju hitnu intervenciju svih državnih struktura za sprovođenje zakona", kazao je Džaferović za Klix.ba.

Inače, iz MUP-a RS-a su saopćili da pozivaju medije da "ubuduće prvo zvanično provjere takve informacije prije nego što ih objave, a ne da šire neistine i uznemiruju javnost". Klix.ba je danas u više navrata pokušao stupiti u kontakt sa portparolkom MUP-a RS-a Mirnom Šojom, kao i sa direktorom policije tog entiteta Gojkom Vasićem, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.