BiH
39

Rukovodstvo PD Parlamenta FBiH želi efikasnije raditi u 2015.

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić s dopredsjedavajućima Marinkom Čavarom i Sašom Mitrovićem danas je u Sarajevu upriličio druženje s novinarima na kojem su rezimirane aktivnosti ovog doma u 2014. godini i najavljen dnevni red vanredne sjednice zakazane za 29. decembar.

"U tekućoj godini održano je sedam redovnih i deset vanrednih sjednica, te je usvojen 51 zakon, prihvaćeno 28 nacrta, 14 zakona je povučeno iz parlamentarne procedure na prijedlog podnosioca zakona", rekao je Mušić.

Navodeći da je 2014. bila izborna, kazao je da je upravo to razlog zbog čega je ovogodišnji rad Predstavničkog doma bio nešto kraći od uobičajenog.

U novom sazivu Predstavnički dom razmatrat će osam nacrta zakona, koji su na jednoj od posljednjih sjednica iz prijedloga pretvoreni u nacrte te nisu dalje tretirani.

"Također, imamo prijedlog i tri nacrta zakona, dva plana, jedan program, po tri izvještaja i prijedloga odluka i jednu informaciju. To je presjek materijala koji nas je dočekao", istakao je Mušić.

Ovom prilikom dopredsjedavajući Marinko Čavara osvrnuo se na neadekvatne uvjete rada koje ima Federalni parlament, te istakao uvjerenje da u budućnosti oba doma Parlamenta FBiH neće biti podstanari i skupo plaćati zakupnine.

"Federalni parlament je talac izvršne vlasti i u tim okolnostima je radio maksimalno", kazao je Čavara, koji se nada kvalitetnijem radu ovog doma u narednoj godini prije svega zbog razvitka gospodarstva.

Dopredsjedavajući Saša Mitrović izrazio je nadu da će se proces konstituiranja Federalnog parlamenta okončati u februaru, kada bi nakon formiranja Doma naroda trebali biti izabrani i predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Kao prvu tačku predloženog dnevnog reda za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, koja će biti održana u ponedjeljak, Mušić je uvrstio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar-mart 2015. godine.

Klubovi poslanika u Predstavničkom domu SDA, HDZ i Demokratska fronta predložili su da se na ovoj sjednici po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

Osim toga na sjednici će biti verifikovana tri mandata da bi se komplentirao Predstavnički dom.

"Na konstituirajućoj sjednici ovog doma ostala su upražnjena tri mjesta, koja se odnose na načelnike općina Kalesija i Živinica, koji se nisu pojavili na toj sjednici a u međuvremenu su prihvatili mandate, te na zamjenski mandat Salke Selmana, koji nije prihvatio mandat jer je predsjednik Uprave Razvojne banke", kazao je Mušić.

Nakon vanredne sjednice u periodu do formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, Predstavnički dom će raditi na organizaciji rada što će ujedno biti i priprema za prvu redovnu sjednicu .

Putem Plana rada za 2015. godinu rukovodstvo Predstavničkog doma želi da omogući da Federalni parlament bude mjesto, koje će biti efikasno u oblasti svojih nadležnosti, koje su Poslovnikom i Ustavom dati.

Na druženje s novinarima također su bili pozvani svi predsjedavajući koji su ovu funkciju obavljali tokom proteklog četverogodišnjeg mandata.

  • To su Denis Zvizdić, Fehim Škaljić i Safet Softić koji su rekli da će doći, ali su ih vjerovatno neke obaveze spriječile- kazao je Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.