BiH
61

Mušić: Parlamentarci u FBiH će morati intenzivnije raditi

FENA
Edin Mušić (Foto: Klix.ba)
Edin Mušić (Foto: Klix.ba)
Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj je za novog predsjedavajućeg ovog doma imenovan Edin Mušić, a za dopredsjedavajuće Saša Mitrović i Marinko Čavara, završena je danas u Sarajevu.

"Ovo je početak konstituisanja vlasti, nakon čega ćemo napraviti analizu svega onoga što zatičemo po oblastima kao što su nezavršeni procesi oko donošenja zakona. Tako da predstoji vrlo dinamičan period u kojem ćemo morati malo intenzivnije raditi", kazao u izjavi za Agenciju FENA predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

O preuzimanju nove funkcije ističe da je imao sreću da bude poslanik Stranke demokratske akcije u prethodnom četverogodišnjem mandatu u ovom domu, tako da "zna odnose i način na koji parlament funkcioniše“.

"S druge strane, bivši predsjedavajući Safet Softić prenio mi je određene sugestije i stavio mi se na raspolaganje vezano za neke dalje situacije", kaže Mušić.

U Predstavničkom domu od 98 osoba, naglašava da je primijetio da ima dosta poslanika koji su bili u ranijim sazivima, ali da ima i veliki broj novih.

"Dakle, prisutna je jedna izmjena osoba. U svakom slučaju nadam se jednoj dobroj saradnji i dobrom radu", rekao je Mušić.

Govoreći o budućim aktivnostima istakao je da je Vlada Federacije BiH uputila solidan broj nacrta i prijedloga zakona, što će kada se formira kolegij biti sistematizovano.

"Dogovorit ćemo se kojom dinamikom ćemo to tretirati", kazao je Mušić.

U izjavi za Agenciju Fena najavio je da će veoma brzo poslanički klubovi imati svoje predsjednike i zamjenike, što je potrebno uraditi da se formira kolegij Predstavničkog doma.

Kolegij Doma formira sekretar doma i svi predsjednici klubova iz političkih stranaka koji participiraju u domu.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma iz reda srpskog naroda Saša Mitrović izjavio je za Agenciju Fena da očekuje da će ovaj sastav Predstavničkog doma raditi bolje od prethodnog.

"Nadam se da ćemo se boriti za bolju budućnost građana Federacije BiH. Trudit ću se i raditi koliko bude u mojoj mogućnosti", rekao je Mitrović, kojeg je za ovu funkciju kandidovala Demokratska fronta-Željko Komšić.

Nakon imenovanja za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz reda hrvatskog naroda Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo što se u zakonskom roku konstituirao ovaj dom, čime su se stekli uvjeti da se i nakon konstituiranja Doma naroda može formirati izvršna vlast u Federaciji BiH.

"Uređenjem pravnog sistema možemo raditi reforme, koje će osigurati razvitak gospodarstva i prvenstveno nova radna mjesta što treba dati ekonomsku i svaku drugu sigurnost svakom građaninu Federacije BiH", rekao je Čavara.