Agonija i dalje traje
3

Rudari u Banovićima i večeras ostaju u štrajku, nije postignut nikakav dogovor

Piše: A. K.
Radnici rudnika na ulazu u jamu Omazići (Foto: Klix.ba)
Radnici rudnika na ulazu u jamu Omazići (Foto: Klix.ba)
Rudari iz jame Omazići koja djeluje u sastavu Rudnika mrkog uglja u Banovićima i predstojeću noć će provesti u štrajku, s obzirom na to da s upravom ovog rudnika nije postignut nikakav dogovor.

Sat vremena nakon policijske akcije u kojoj je izvršena deblokada željezničke pruge u Banovićima grupe rudara su se povukle u ulazne prostorije jame Omazići kako bi s upravnikom jame izdefinisali dalje korake.

Kako saznajemo, jedan od njih je i formiranje tima pregovarača koji bi trebali razgovarati s predstavnicima uprave rudnika u vezi s ranije istaknutim zahtjevima, a to su povećanje plaća i toplog obroka, kao i poboljšanje uslova rada u jamama.

Željeznički saobraćaj uspostavljen nakon akcije Specijalne policije MUP-a TK (Foto: Klix.ba)
Željeznički saobraćaj uspostavljen nakon akcije Specijalne policije MUP-a TK (Foto: Klix.ba)

Prema nezvaničnim informacijama, sutra ujutro bi trebao biti održan sastanak između predstavnika rudara i uprave banovićkog rudnika.

Rudari zvanično u razgovor s novinarskim ekipama u poslijepodnevnim satima nisu u prilici ulaziti.

Ali, kako su nam neformalno istakli, druga smjena rudara nije sišla u jamu Omazići, a u štrajku će ostati i treća koja bi ka rudarskom oknu trebala krenuti u 23 sata.

Ove dvije smjene broje skoro 250 radnika, a proizvodnja uglja u Omazićima trenutno ne funkcioniše.

Ulaz u jamu Omazići (Foto: Klix.ba)
Ulaz u jamu Omazići (Foto: Klix.ba)

S druge strane, Rudnik mrkog uglja Banovići prestao je mjeriti gubitke nakon današnje deblokade pruge, jer je ponovo uspostavljen željeznički saobraćaj te se u ovom trenucima uredno vrši isporuka uglja.

Ispred direkcije rudnika trenutno nema rudara koji se nalaze u štrajku, a u neposrednoj blizini pruge primjetan je određeni broj pripadnika Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Grupe rudara u štrajku su od jučer, a od svojih zahtjeva neće odustati.