U toku pregovor s upravom
81

Rudari u Banovićima i dalje štrajkuju, očekuje se dolazak ostalih radnika

Piše: A. K.
Grupa od okvirno 200 rudara i dalje se nalazi ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima gdje protestom traže povećanje plaća, toplog obroka i općenito bolje uslove rada.

Grupa rudara iz jame Omazići jutros nije došla u smjenu, već su se zaputili pred zgradu uprave banovićkog rudnika u kojoj je trenutno u toku sastanak između predstavnika Sindikata radnika i članova uprave.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Jutros smo stupili u štrajk, a mi imamo tri zahtjeva, odnosno reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka. Naš topli obrok iznosi 10 KM, a mi želimo povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u FBiH. Kada je riječ o plaći, ona je smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM", rekao nam je rudar Nermin Turić koji je od jutros u štrajku.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Inače, rudari su svoje zahtjeve uputili Sindikatu radnika rudara čiji se predstavnici trenutno nalaze na sastanku sa članovima uprave.

Rudari su danas poručili da se iza cijele ove priče nalazi jedan sindikat, a ne njih više kako se u javnosti šalje slika.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Ispred direkcije rudnika nalazi se okvirno 200 rudara, a Turić nam kaže da se uskoro očekuje dolazak i ostalih radnika koji su trenutno u jamama.

Rudari poručuju da u štrajku ostaju do ispunjenja zahtjeva. Inače, ovo je prvi put da su se rudari iz Banovića pobunili zbog stanja u kojem rade.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Rudnik mrkog uglja Banovići ne nalazi se u koncernu Elektroprivrede BiH, a radnici nisu članovi Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.