BiH
35

Rubina Čengić o pritisku na portal Klix.ba: Ovo je zastrašivanje medija

Piše: E. G.
Rubina Čengić
Rubina Čengić
Nakon što je Klix.ba danas objavio informaciju o pritiscima koje MUP RS-a vrši na našu redakciju radi otkrivanja informacije o tome kako smo došli do snimka Željke Cvijanović, a vezano za kupovinu zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, slučaj je prokomentirala novinarka magazina Start Rubina Čengić.

"U potpunosti se slažem sa vašom ocjenom da je ovo zastrašivanje medija i mislim da je ovo, usudit ću se reći, očajnički korak tog, kako opozicija voli reći, režima u RS-u. Ovo je generalno pritisak na medije. Kada nešto nećete, ne možete ili ne želite da dokazujete ili utvrđujete da je nešto istina ili nije istina, onda ćete malo pritisnuti onoga ko se usudio da govori o tome. Ovo nažalost nije prvi slučaj da se institucije sistema u cijeloj BiH, a u RS-u možda malo više, ponašaju ovako. Mislim da se ovakvim stvarima trebamo oduprijeti svi zajedno", kaže Čengić.

Ističe da se pokazuje po ko zna koji put da, nažalost, novinarska zajednica nema razvijenu solidarnost te da je možda ovaj slučaj prilika da se ta solidarnost počne graditi.

"Vama samo mogu izraziti duboku profesionalnu podršku. Ne dajte se i oduprite se pritiscima na svaki mogući zakonski raspoloživ način", kaže Čengić.

Dodaje da je ovo što MUP RS-a radi možda i način da se izbjegne ozbiljna istraga i objavljivanje rezultata istrage, odnosno prosljeđivanje nadležnom tužilaštvu.

"Ako bi MUP RS-a, ili bilo koji drugi, utvrdio da je snimak zaista validan, a ne vidim šta je tu sporno, onda bi neko morao povući ogromnu odgovornost. Zapravo sporna je čak i prva izjava Tužilaštva i MUP-a RS-a, gdje se kaže da je ona prisluškivana, ali neovlašteno, a da je onda snimak montiran. Dakle, oni su ipak utvrdili da je to snimak njenog razgovora. Oni neće ili ne znaju vjerodostojno završiti analizu i s tim izaći u javnost. Sada je postalo jasno, šta god da kažu niko im više ne bi vjerovao. Vrlo se teško izvući iz ovoga. Kada se ne možete izvući onda počinjete upirati prstom u druge", dodaje Čengić.

Još jednom je istakla da novinari moraju graditi međusobnu solidarnost i stajati jedni uz druge kada su slučajevi pritiska i ugrožavanja slobode govora i objektivnog izvještavanja u pitanju.