Učestali pritisci
11

RTVUSK: Serijal o Fikretu Abdiću nastavljamo, nećemo dozvoliti miješanje u uređivačku politiku

Piše: M. Ć.
Sindikat Radio-televizije Unsko-sanskog kantona i Uži programski kolegij obratili su se danas javnosti ističući pritom sve učestalije pritiske vezane za uređivačku politiku ove medijske kuće, čemu su se oštro usprotivili.

Kako su istakli u svom obraćanju javnosti, na svojim zasebnim sjednicama Uži programski kolegij i Sindikat RTVUSK analizirali su aktuelno stanje u preduzeću, nastalo nakon neusvajanja Izvještaja o radu RTVUSK za 2016. godinu i moguće negativne implikacije tog neusvajanja na buduće poslovanje ove medijske kuće.

"Uži programski kolegij i Sindikat su u najmanju ruku iznenađeni neusvajanjem Izvještaja o radu i poslovanju, a još više špekulacijama u javnosti koje upućuju na moguće razloge tog neusvajanja. Stoga, Sindikat RTVUSK od Skupštine USK očekuje obrazloženje neusvajanja pomenutog izvještaja", istakli su iz RTVUSK.

Kako su dalje naveli, u javnosti se spekulira da su pojedini programski sadržaji prouzročili uskraćivanje podrške kantonalnih poslanika, prvenstveno emitovanje serijala "Svi zločini Fikreta Abdića".

"Sindikat i Uži programski kolegij ovom prilikom žele jasno dati do znanja javnosti, formalnim i nefomalnim grupama da će se oštro usprotiviti svakom miješanju u uređivačku politiku ove kuće. Serijal je produciran i njegovo emitovanje u ovoj kući nijednog trenutka nije upitno. Radiotelevizija Unsko-sanskog kantona i svi njeni zaposlenici stoje iza ovog serijala i TV ekipe koja je radila na ovom projektu", napominju.

Istakli su da je obraćanje javnosti ujedno i odgovor svim formalnim i neformalnim grupama da RTVUSK neće dozvoliti uplitanje u uređivačku politiku kuće, a svaki pokušaj koji bi išao u tom smjeru smatrat će pritiskom koji će imati adekvatan odgovor.

"Radiotelevizija Unsko-sanskog kantona iza sebe ima dvadesetogodišnji besprijekoran rad i iskustvo koje nijednog trenutka nije bilo dovedeno u pitanje. Uslovi dozvole koje dodjeljuje Regulatorna agencija za komunikacije nikad nisu dovedeni u pitanje. Tako će biti i ubuduće", poručili su iz RTVUSK.

Podsjećamo, prema brojnim navodima i javno iznesenim tvrdnjama uposlenika ove medijske kuće, Izet Mustafić, direktor RTVUSK, mogao bi biti smijenjen s te pozicije nakon što je odbio prekinuti emitovanje dokumentarnog serijala "Svi zločini Fikreta Abdića", a što su tražile pojedine političke opcije iz vladajuće koalicije u USK.