Bihać
0

RTV USK tvrdi da je pod pritiskom SDP-a

Sarajevo-x.com
Menadžment Radio-televizije Unsko-sanskog kantona tvrdi da je već duže vremena izložen nizu pritisaka i pokušaja uređivanja programa ove televizije od strane predsjednika Općinskog odbora SDP-a Bihać, Mahmuta Alagića. To se ponajprije ogleda u nizu reakcija kojima SDP nastoji, kako kažu u RTV USK, utjecati na sadržaje

Prekjuče je, naime, emitirana emisija u kojoj gostovao predsjednik Općinskog odbora SDA Bihać, Damir Hodžić, a pod kritikama se našao urednik emisije Senad Ramić.

Alagić je u još jednom pismu upućenom redakciji RTV USK-a izrazio negodovanje gostovanjem predstavnika SDA, izražavajući očekivanje da će ugledati serijal emisija sa predstavnicima različitih političkih opcija, s obzirom da pojedinačna gostovanja nisu dobra.

Predstavnik SDP-a se pozvao na Kodeks za emitiranje televizijskog i radio programa o nepristranosti i pravičnosti te u svome pismu uredniku RTV USK, Senadu Ramiću, napisao i sljedeće:

"Ukoliko je smisao sinoćnje emisije, što je nama u SDP-u trenutno nepoznato, da se sedmično u studiju RTV USK ugoste reprezenti određene političke opcije na ovom području, onda opravdano očekujemo i poziv na našu adresu.

Pravo koje tražimo i branimo, tražimo i za druge političke opcije, ni manje ni više nego što to za sebe pokušavamo obezbijediti, jer smo sigurni da u jednoj programskoj koncepciji mora biti sukus različitih mišljenja i stavova.

Ukoliko to nije namjera, već promocija samo određenih stranaka i ličnosti u programu, onda Vam moramo kazati da to neće proći neprimijećeno, i da ćemo postupiti kao i do sada traženjem mišljenja od regulatornih mehanizama u ovoj zemlji.

Ukoliko ni tu ne budemo u prilici dokazati potrebu poštovanja zakona i odredbi kodeksa, razmotrićemo i druge institucionalne načine, kako bi informirali građane o našim stavovima i mišljenjima".

Menadžment JP RTV USK, u poruci koju je primila redakcija Sarajevo-x.com, navodi da je ovo ko zna koji po redu pokušaj uređivanja i pritiska, i da će svoj detaljan odgovor uskoro objaviti. Sa ove televizije poručuju da će zbog novonastale situacije obavijestiti nadležne institucije, novinarska udruženja i organizacije koje se bave zaštitom medija od političkih pritisaka.