BiH
1

RTRS se pravda zbog izvještavanja uživo o Krajišniku: Bili smo profesionalni

Piše: E. Gorinjac
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radio-televizija Republike Srpske u saopćenju koje potpisuje uređivački kolegij, danas se pokušala opravdati za sinoćnji program u kojem su uživo prenosili puštanje iz zatvora ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Reporteri ove medijske kuće, jednog od tri javna emitera u BiH, s ushićenjem su, bar većina njih, kao i voditelj u studiju, izvještavali o dolasku haškog osuđenika na Pale, dok su u studiju tezu "cijeli svijet je protiv Srba" pokušavali odbraniti Vitomir Popović, dekan banjalučkog Pravnog fakulteta, koji je u nekoliko navrata zaželio RS-u samostalnost i otcjepljenje od BiH te Ognjen Tadić, SDS-ova uzdanica, presretan zbog povratka starijeg kolege s bogatim iskustvom.

"Ovim nismo oprаvdаvаli ni jedаn rаtni zločin, niti smo željeli dа štitimo bilo koje rаtne zločince, pа ni Momčilа Krаjišnikа, kаko je on sаm sebe nаzvаo, u izjаvi zа Rаdio-televiziju Republike Srpske.

Cilj progrаmа je bilo izvještаvаnje jаvnosti o tom dogаđаju i skupu od nekoliko hiljаdа grаđаnа, koji su željeli dа iskаžu svoj stаv premа svemu što se dešаvаlo u proteklih 20 godinа, kаd su u pitаnju suđenjа Srbimа zа učešće u grаđаnskom rаtu i stvаrаnju Republike Srpske. Nаšа je obаvezа dа jаvnost upoznаmo sа tim štа o tome misle grаđаni, jаvne ličnosti i stručnjаci rаzličitih oblаsti iz Republike Srpske. Nije tu bilo rаtno-huškаčkog izvještаvаnjа, аli ni promocije bilo kаkvih pаrtijskih i političkih stаvovа", navodi se u saopćenju RTRS-a.

Osim što se sa RTRS-om ne može složiti oko karaktera rata u BiH, važnije od Krajišnikovog ironičnog nazivanja samog sebe ratnim zločincem, je to da mu je Haški tribunal tako presudio i proglasio ga krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti.

U pravu je RTRS kada navodi da im je obaveza kao javnom servisu da upoznaju jаvnost sа tim štа o tome misle grаđаni, jаvne ličnosti i stručnjаci rаzličitih oblаsti iz RS. Ali, obaveza kako profesionalna novinarska tako i moralna ljudska je da se u tom izvještavanju čuju sve strane. Gdje su u programu RTRS-a, primjera radi, porodice žrtava?

Krajišnikov povratak, kako ga je prenio RTRS, je bio i dobra prilika direktoru te TV kuće, SDS-ovom ratnom ministru vjera Draganu Davidoviću, da ponovo pokuša zadobiti SDS-ovu milost i povjerenje, nakon što se priklonio Dodiku i njegovom SNSD-u. Dodik ga više ne želi, a ni donedavna "prva dama" medijske scene u RS-u, Davidovićeva supruga Mirjana Kusmuk, više ne pliva najbolje u novinarskim vodama, pa se bračnom paru sada valja dodvoriti, po svoj prilici bitnijem igraču na političkoj sceni RS-a nakon sljedećih izbora-SDS-u.

U svom saopćenju RTRS se pokušava opravdati time "dа su dаleko veće orgаnizаcione i medijske kаmpаnje bile u slučаjevimа dočekа Gotovine, Gаnićа, Divjаkа, Orićа i drugih rаtnih zločinаcа".

Besmisleno je trošiti vrijeme objašnjavajući zbog čega to nije ni približno isto. Spomenuta četvorica nikada nisu bili ni osuđeni pravomoćno za ratne zločine, ali bez obzira na nepostojanje presude, to RTRS ne sprječava da ih oslovljava ratnim zločincima dok u isto vrijeme kroz cijeli zvoj program posvećen Krajišniku provlači da pravosnažno presuđeni zločinac to zapravo nije.

Očekivano, RTRS se ponovo obrušio na Koaliciju "Prvi mart", optužujući je za mržnju prema Srbima i izazivanje međunacionalne krize, uz navođenje niza besmislica s kojima spomenuta koalicija nema baš nikakve veze.

RTRS-ovu uposlenici, može se zaključiti u saopćenju, pomno prate i pisanja na društvenim mrežama, ali ih ne razumiju baš najbolje.

"U prаvu je poznаti psiholog Srđаn Puhаlo koji kаže: 'Sаmo RTRS može dа pomiri Srđаnа Aleksićа i Momčilа Krаjišnikа'. I zаto je RTRS jаvni servis'", navodi se u saopćenju.

Tačnije u pomenutom citatu sa društvene mreže Twitter stajalo je "javni servis svih Srba". Nisu na RTRS-u razumjeli ili nisu htjeli razumjeti, da se radi o ironiji. Valjda razumiju kada taj isti Puhalo napiše da "RTRS ide pod ključ, kao i svi drugi pornografki kanali". Ili, kad već prate šta se piše na Twitteru, razumiju šta znači kada neko napiše: "Gledam #rtrs. Ne mogu komentarisati, jer nisam online. Nema interneta u 19. vijeku".

RTRS-u je valjda normalno i kada njihov novinar Krajišniku uputi dobrodošlicu oslovljavajući ga sa "predsjedniče", a da voditelj medije iz Sarajeva opiše kao "medije sa centralom 20 kilometara udaljenom od Pala".

U cijelom RTRS-ovom saopćenju nije ponuđen niti jedan valjan argument kojim bi se moglo opravdati cjelovečernje izvještavanje o povratku kući presuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.