BiH
3

RTRS i vlasti u RS-u rade na kolektivizaciji krivnje za ratne zločine

Klix.ba
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" smatra nevjerovatnim izostanak bilo kakve osude, reakcije i mobilizacije građanskog društva u Bosni i Hercegovini, a posebno onih njegovih segmenata u Sarajevu i Banja Luci, na činjenicu da će danas Radio-televizija RS emitirati posebnu emisiju i pratiti dolazak osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

"Ovdje podvlačimo da je svaka paralela sa bilo kojim drugim događajem besmislena, budući da nije riječ o praćenju hapšenja, suđenja ili presude, već povratku sa izdržavanja zatvorske kazne za počinjene zločine protiv čovječnosti", navodi se u saopćenju "Prvog marta".

Koalicija "Prvi mart" smatra da je za zločine počinjenje u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, nužno utvrditi pojedinačnu odgovornost, te da se ne može niti jedan narod kolektivno optuživati i osuđivati za iste, ali da sve što vlasti entiteta RS rade na ovom slučaju jeste upravo usmjereno na kolektivizaciju krivnje.

"Dočekivati na glavnom šetalištu na Palama osuđenog ratnog zločinca znači i podršku onome što je Krajišnik zajedno sa ostatkom vojnog i političkog vrha radio za vrijeme rata, te za šta je i osuđen. Organizirati posebnu emisiju, direktni prijenos, te u izvještajima vodećih medija koji su pod kontrolom vlasti u RS-u pozivati na događaj, znači i medijsku podršku zločinu. Činjenica da Krajišnik iz Beograda na Pale stiže helikopterom Vlade RS znači i institucionalnu podršku zločinu.

Pozivamo sve glasove protiv ovakvog načina slavljenja zločina sa prostora cijele RS, da glasno osude postupanje vlasti RS-a, te da zaustave da se na Palama večeras nastavi ono što se moglo čuti i sa narodnih sijela u Bratuncu i Srebrenici. Ne dozvolite da generacije koje dolaze nose teret počinjenih zločina, ne dopustite da vlast RS-a svojim djelovanjem stvori uslove za kolektivizaciju krivnje. Što je tišina veća, to će poruka povratnicima biti snažnija o odnosu društva prema genocidu i etničkom čišćenju. Barem mi, nikada odustati nećemo", navodi se u saopćenju "Prvog marta"