Entitetski mediji
16

RTRS i SNSD negoduju što će Parlament BiH analizirati dnevnike javnih servisa

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i vlast iz manjeg bh. entiteta negoduju zbog odluke državnih parlamentaraca da se na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH analiziraju dnevnici javnih servisa. Na drugoj strani, izgleda da niko osim SNSD-a nije zadovoljan uređivačkom politikom Radio-televizije Republike Srpske za koju opozicija tvrdi da je pristrasna.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH većina zastupnika podržala je zaključak Zaima Backovića koji je u okviru rasprave o revizorskom izvještaju BHRT-a predložio da se Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) zaduži da parlamentarcima dostavi analizu centralnih dnevnika BHRT-a, FTV-a i RTRS-a.

Direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću sporno je što će se o RTRS-u raspravljati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne u Narodnoj skupštini RS-a. Kako kaže, od Parlamentarne skupštine BiH očekuje stvaranje zakonskog okvira za samoodrživo finansiranje javnih RTV servisa i uvažavanje prijedloga koji bi stabilizovali finansijsku situaciju u emiterima.

"Donošenje predmetnog zaključka Parlamentarne skupštine BiH kao zakonodavne vlasti jeste direktno uplitanje ne samo u rad javnih emitera, već su se prema našem mišljenju upleli i u nadležnost same Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), a čini mi se da tamo niko nije pročitao Zakon o komunikacijama BiH", rekao je Milinović.

Zanimljiva je činjenica da su zastupnici SNSD-a, koji ne prisustvuju sjednicama Zastupničkog doma za vrijeme predsjedavanja Šefika Džaferovića, došli na sjednicu kako bi glasali protiv zaključka kojim se nalaže monitoring dnevnika javnih servisa.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević sarkastično je prokomentarisala na društvenim mrežama kako je "SNSD 'vrnuo u parlament da glasa protiv mjesečnog monitoringa Dnevnika 2 tri javna servisa".

SNSD-ov zastupnik Lazar Prodanović rekao je u razgovoru za Klix.ba kako su zastupnici iz njegove stranke glasali protiv zaključka kojim je naređena analiza dnevnika, jer je prema njihovim shvatanjima to direktno miješanje u uređivačku politiku.

"Za uređivačku politiku odgovoran je Upravni odbor RTRS-a, a ne RAK. To je pristrasno u određenom smislu i mislim da neće imati nikakav efekt. Vjerujem da će vrlo malo biti objektivnosti u pristupu ovom pitanju", kazao je Prodanović.

On ističe da izabrani zvaničnici iz SDS-a gaje mržnju prema javnom servisu manjeg bh. entiteta te da je njihov suštinski interes što manje RS-a, a što više BiH, na štetu RS-a i srpskog naroda.

"Oni bi trebali učestvovati u emisijama RTRS-a i tu iskazivati svoje nezadovoljstvo. Smatram da je od općeg interesa da imamo profesionalno, nezavisno i nepristrasno novinarstvo. Tražiti zaštitu u Sarajevu je pogrešan pristup", rekao je Prodanović.

Političari iz reda Saveza za promjene odavno ističu da oni kritikuju uređivačku politiku javnog servisa koji ima funkciju medija u isključivoj službi politike predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Nedavno su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i delegat u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović u ime PDP-a podnijeli krivičnu prijavu protiv Arieja Livnea koji se predstavlja kao šef Predstavništva RS-a u Izraelu, voditeljice "Dnevnika plus" na RTRS-u Vanje Furtule, urednika Informativnog programa RTRS-a Siniše Mihailovića i generalnog direktora Draška Milinovića.

Borenović je početkom aprila dostavio ambasadoru Misije OSCE-a u BiH Jonathanu Mooru analize centralne informativne emisije "Dnevnik 2" Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) za posljednjih mjesec dana. On je u pismu Mooru naveo da je javni servis u RS-u isključivo u službi vladajuće koalicije.

Uređivačkom politikom RTRS-a nisu zadovoljni ni bošnjački političari u manjem bh. entitetu. Delegat u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović rekao je u razgovoru za Klix.ba kako RTRS uopće ne spominje finansijske probleme u entitetu.

"To je dokaz u kojoj mjeri aktuelna vlasti utječe na uređivačku politiku. Mediji u RS-u, kada je u pitanju Klub Bošnjaka, uglavnom zovu prije održavanja sjednice da nas pitaju šta smo mi odlučili. Očito su to elementi koji govore da je to vlasti interesantno kako bi se pripremili", rekao je Hadžiomerović.

On ističe da postoji mnogo činjenica koje potvrđuju da je RTRS produžena ruka vlasti u entitetu RS-a zajedno s pravosuđem. Hadžiomerović nam je prokomentarisao i jezičke zloupotrebe na javnom servisu u RS-u poput "zajedničke institucije" (državne institucije), "takozvani Savjet ministara" (Vijeće ministara BiH), "bošnjački jezik" (bosanski jezik) i slično.

"Očito da oni ne kriju ono što misle i to nam se potvrđuje i kroz ono što rade. Država BiH njima treba samo ako imaju finansijske koristi", kazao je Hadžiomerović.

Na pitanje može li se SNSD održati na vlasti bez RTRS-a, Hadžiomerović je odgovorio da se SNSD ne može održati na vlasti zbog korupcije. Zaključio je da će doći vrijeme kada im ni mediji neće pomoć da ostanu na vlasti.