{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Udžbenik 7,5 KM, a radna sveska 5,5 KM

F
13.8.2013. u 10:38
10
20
RS: Udžbenik 7,5 KM, a radna sveska 5,5 KM
10
Uoči nove školske godine u knjižarama je u prodaji većina udžbenika u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS-a za osnovne i srednje škole.
Cijena jednog udžbenika za osnovnu školu u izdanju Zavoda za udžbenike je u prosjeku 7,50 KM, a radne sveske 5,50 KM, izuzev udžbenika koji sadrže CD kao dodatno nastavno sredstvo ili onih koji se koriste dvije godine, odnosno za dva razreda.

Osnovci će učiti iz novog udžbenika "Geografija" za 9. razred kao i prateće radne sveske, a u Zavodu za udžbenike očekuju da i ti udžbenici biti u knjižarama narednih dana.

Za osnovnu školu završene su i adaptacije i korekcije na udžbenicima za Prirodu i društvo za 3., 4. i 5. razred i na udžbenicima i zbirkama zadataka iz Hemije za 8. i 9. razred.

Planom izdavanja bili su predviđeni novi udžbenici "Osnovi informatike" za 6.,7., 8. i 9. razred.

Međutim, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su saopćili da će se u narednoj školskoj godini koristiti važeći udžbenici, odnosno oni koji su korišteni u školskoj 2012/13. godini zbog nedovoljno vremena da se sprovedu sve neophodne procedure za davanje saglasnosti za nove udžbenike do početka školske godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a pozvalo je roditelje da kupuju isključivo udžbenike sa spiska obaveznih, dok će učenici prvog i drugog razreda dobiti besplatne udžbenike.

Oko 10.200 đaka prvaka na klupama će prvog dana nastave čekati Prva knjiga, a komplet udžbenika dobit će učenici drugog razreda osnovne škole.

Kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi prilikom kupovine udžbenika za učenike viših razreda osnovne škole, u resornom ministartsvu su objavili i Katalog udžbenika za školsku 2013/2014. godinu.

Katalog se sastoji od dva spiska: spisak obaveznih udžbenika i spisak neobaveznih udžbenika, s tim da nastavnici ne mogu insistirati na tome da učenici kupuju i u nastavi koriste udžbenike sa spiska neobaveznih udžbenika.

S obzirom da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo javno preduzeće, menadžment Zavoda se odlučio za još jedan korak s ciljem sigurnosti u vidu hologramske zaštite koja će se naći na svim udžbenicima koje oni štampaju.

Uvođenje ovih zaštitnih mjera nije utjecalo na promjenu cijena udžbenika, koje su na istom nivou kao i prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: