BiH
0

Nastava uskoro počinje, a u knjižarama još nema svih udžbenika

FENA
Nova školska 2013./2014. godina za učenike osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona počinje 2. septembra.

Tuzlanske knjižare su poluprazne, iako je do početka nove školske godine ostalo još samo jedanaest dana.

Roditelji još ne znaju po kojim autorima će njihova djeca učiti u školi, a u knjižarama na području Tuzle još nisu stigli svi udžbenici.

"Do kraja sedmice bi trebalo da stignu svi udžbenici. Njihova cijena je dosad bila 10 maraka, radne sveske su bile od 7 maraka i više, a sveske od 0,50 do dvije marke, grafitne olovke od 0,40 do 1,5 maraka i sve ovisi od kvaliteta", kaže trgovkinja knjižare "Svjetlostkomerc“ Sarajevo Arina Muharemagić.

Izdavačke kuće "Nam“ Tuzla i "Vrijeme“ Zenica odlučili su sniziti cijene udžbenika u novoj školskoj godini.

Umjesto dosadašnjih deset konvertibilnih maraka, udžbenici ovih izdavačkih kuća ubuduće će koštati osam maraka, što će biti značajna ušteda za kućne budžete svih roditelja, poručili su iz ovih izdavačkih kuća.

Prva sedmica septembra bit će i udarni termin za kupovinu udžbenika i školskog pribora, kada počinju i prvi dani škole, te će roditelji tek tada od nastavnika saznati po kojim autorima će se raditi u školama, te koje knjige trebaju kupiti.

Izdavači izražavaju nadu da će sniženje od 20 posto omogućiti djeci da koriste nove udžbenike i u značajnijoj mjeri oslabiti crno tržište.