Dodik: Sve je gotovo normalno
0

RS traži pomoć od Federacije BiH za deblokadu naselja u Mostaru

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer RS-a Aleksandar Džombić zatražio je pomoć od federalnog premijera Nermina Nikšića da bi se deblokirao put ka 120 osoba koje su već 78 sati "odsječene" usljed velikih snježnih padavina u selu Zijemlje u istočnom Mostaru.

"Premijer Federacije BiH je obećao da će učiniti sve da pomogne da se deblokira to selo", kazao je Džombić u izjavi novinarima izrazivši nadu da će Nikšić intervenirati da bi neka od federalnih kompanija pomogla u deblokiranju ovog jednog od trenutno najugroženih sela u RS-u.

U Zijemlju je mahom starije stanovništvo, a u kakvoj su situaciji niko ne zna već tri dana, jer su prekinute telefonske komunikacije, nema struje i vode.

I helikopterski servis RS-a pokušao je da krene od Kalinovika ka tom selu, ali zbog vremenskih uvjeta nisu uspjeli.

Međutim, iako je u 18 općina u Republici Srpskoj (RS) proglašeno vanredno stanje i neprohodni su brojni putevi predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, je u nedjelju iznio tvrdnju da je stanje sada "gotovo normalno, uz nekoliko problema u istočnom dijelu“.

On tvrdi da se građani moraju organizovati kako bi pomogli javnim službama da se osigura nesmetana komunikacija u svim općinama RS, koje su pogođene nevremenom.