Vanredna sjednica
0

Vlada RS-a nije proglasila vanredno stanje

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) nije u nedjelju donijela odluku o proglašenju vanrednog stanja u tom entitetu, iako je vanredno stanje proglašeno u 18 općina ugroženih snježnim nevremenom.

"Smatramo da je situacija stabilna iako su uvjeti složeni i otežani, ali su sve nadležne organizacije angažirane na proboju putnih komunikacija", kazao je premijer Aleksandar Džombić.

On je, nakon vanredne sjednice Vlade RS-a održane zbog snježnog nevremena u RS-u, kazao da današnji prestanak padavina treba iskoristiti kako bi se pročistili putevi do svih općina, jer se obilnije padavine najavljuju od ponedjeljka do četvrtka.

U ovom trenutku Kalinovik je „blokiran“, jer nije očišćena putna komunikacija, deblokirana je samo jedna putna komunikacija od Nevesinja prema FBiH, a „blokirani“ su i Berkovići.

Vlada RS-a zatražila je od Puteva RS i Civilne zaštite da se sve općine "deblokiraju“ do večernjih satova, odnosno očiste od snijega magistralni regionalni putni pravci.

Nadležni za čišćenje lokalnih puteva moraju, kaže Džombić, uraditi svoj posao, angažiranjem dodatne mehanizacije.

Sve bolnice u RS-u imaju dežurstva, ali je manji je prihvat bolesnika zbog neprohodnih puteva.

Na sjednici Vlade je formiran i Tim za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim općinama, koji ima zadatak da prati stanje i predlaže mjere izvršne vlasti te koordinira rad s načelnicima općina i Civinom zaštitom