Aparthejd
122

RS traži da se u odgovoru na Upitnik EK usaglasi nepostojeći "jezik bošnjačkog naroda"

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poslalo je dopis direktoru Direkcije za evropske integracije Edinu Dilberoviću u kojem se navodi da proces jezičke, stručne i pravne redakture prijevoda odgovora na Upitnik Evropske komisije na engleski jezik ne može biti završen jer odgovori nisu usaglašeni.

"Navodite da je Direkcija za evropske integracije usaglasila odgovore na sporna pitanja iz poglavlja 26 u skladu sa zahtjevom tadašnjeg predsjedavajućeg Marina Mikulića i da je time okončana tehnička finalizacija odgovora te da pri tome niste uzeli u obzir činjenicu da nisu sva neusaglašena pitanja delegirana kao sporna. Naime, iz vašeg akta nije vidljivo da li su razmatrani komentari institucija Republike Srpske na neusaglašene odgovore na pitanja pod brojevima 2, 13, 15, 21, 23, 24, 27, 28, 29, 32, 35, 53, 56", stoji u dopisu Ministarstva prosvjete i kulture RS-a upućenom Dilberoviću.

Uz ostalo, navode da je jedno od neusaglašenih pitanja naziv jezika bošnjačkog naroda koji je u engleskoj verziji odgovora preveden: "Bosnian language, umjesto jezik bošnjačkog naroda koji se prevodi: the language of Bosniak people, a koji je u skladu sa članom 7. Ustava Republike Srpske".

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao je za Klix.ba da je ovaj dopis, nažalost, još jedan u nizu svakodnevnih primjera da ljudska glupost nema granice.

"Slika i prilika režima i rezultata strahovlade Milorada Dodika koji cijelu jednu deceniju najrigidnijim nacionalizmom truje prostor bh. entiteta RS. Ovaj odgovor je prikladniji za rubriku 'Srednji vijek', taman tamo i vodi RS, pravo u srednji vijek. Ujedno i eklatantan primjer kako izgleda i funkcioniše famozni 'mehanizam koordinacije' koji je bukvalno izjednačio ulogu države, entiteta i kantona, što je samo po sebi sramotno", kazao je Mašić.

Istakao je da zato ne treba da nas čudi kada predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Zvizdić u dogovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pošalje u Brisel dva rezultata jednog te istog popisa.

"Bez obzira na sve uvjeren sam da ipak dolazi vrijeme kada će svi morati položiti račune za ono što su ili ono što nisu radili. U svakom smislu, od političkog do pravosudnog", zaključio je Damir Mašić.