{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Sindikat protiv smanjenja plaća

F
15.12.2011. u 19:01
0
0
RS: Sindikat protiv smanjenja plaća
0
RS: Sindikat protiv smanjenja plaća
Sindikat uprave Republike Srpske (RS) nezadovoljan je namjerom Vlade da se treću godinu zaredom umanje zarade zaposlenih u toj oblasti te najavljuje da će tražiti sudsku zaštitu.
Reagiranje sindikalaca uslijedilo je nakon što su poslanici skupštinske većine danas usvojili i izmjene i dopune Zakona o plaćama zaposlenih u organima uprave RS-a po hitnom postupku.

Tim izmjenama i narednu godinu u RS-u će plaće službenicima u Vladi i ostalih zaposlenih u ministarstvima, organima uprave, sudovima, tužilaštvima, Pravobranilaštvu, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji biti smanjenje od 10 do 25 posto zavisno od koeficijenta.

Sindikati su tražili da smanjenja ne bude za radnike čije plaće su ispod 700 maraka.

Predsjendik Sindikata radnika u upravi Tomislav Vrhovac je naglasio da su posebno ljuti jer je zakon „više stvar političke odluke“, nego što će istinski popraviti stanje u budžetu RS.

- Ako uzmete 36 zaposlenih u upravi RS koji primaju najniže plate od 360 KM, odnosno 400 KM, da nije bilo izmjena i dopuna Zakona, njihova plaća u bruto iznosu na godišnjem nivou je 280.000 KM i kompletna ušteda na njihovim platama je oko 28.000 KM, precizirao je Vrhovac.

On kaže da je u upravi RS trenutno 3.858 zaposlenih, a da se u javnosti stvorila „lažna slika o tome kako oni imaju velike plaće“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: