Sindikat budžetskih korisnika KS: Plate su nam manje od prosječnih

F
FENA
22.11.2011. u 13:55
0
57
Sindikat budžetskih korisnika KS: Plate su nam manje od prosječnih
0
1/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
2/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
3/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
4/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
5/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Sindikati budžetskih korisnika Kantona Sarajevo (KS) iskazali su nezadovoljstvo zbog utvrđivanja nacrta budžeta KS-a za 2012. godinu bez usaglašavanja sa sindikatom o utvrđivanju cijene rada za 2012. godinu.
"Vlada iz godine u godinu ne poštuje socijalni dijalog u vezi s utvrđivanjem cijene rada za narednu godinu prije usvajanja nacrta budžeta“, istakao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Faruk Bešlić u ime Koordinacije sindikata budžetskih korisnika KS-a.

On je naglasio da je prosječna plaća budžetskih korisnika niža od prosječne plaće Kantona Sarajevo, dok je u svim drugim kantonima prosječna plaća budžetskih korisnika veća od prosječne plaće kantona.

"Prosječna plaća u KS-u u augustu je bila 1.004 KM, a naše se prosječne plaće kreću od 850 do 890 KM“, kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, neprihvatljiv je utvrđeni nacrt budžeta o kojem nije obavljen razgovor sa sindikatima.

"Iskoristit ćemo sve zakonom dozvoljene mjere da ostvarimo svoja prava, što podrazumijeva organizovanje protestnih okupljanja, štrajkova", kazao je Bešlić.

Koordinacija insistira da se s Vladom KS-a otvori dijalog o unapređenju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenika koji primaju plaću iz budžeta KS-a.

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a, kako kaže predsjednik Saudin Sivro, podržava stavove Koordinacije sindikata i nezadovoljni su ignorantskim odnosom Vlade KS-a.

"Vlada nas svjesno tjera u nešto što mi ne želimo, a to je da putem sudova, štrajkova i protesta tražimo svoja prava i ignoriše sve sporazume, svoje odluke, kolektivne ugovore i zakone“, dodao je Sivro navodeći, među ostalim, da je plaća prosvjetnog radnika u prosjeku od 840 do 850 KM u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Ono što zabrinjava Sindikat policije KS-a, po riječima predsjednika Nedžiba Đoze, jeste da se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a donosi u uskim krugovima i bez konsultacija s onima na koje se odnosi.

"Stavka plaće i naknade troškova zaposlenih je bila 48 miliona i 800 hiljada KM, a sada su planirani u iznosu 48 miliona i 300 hiljada, što znači umanjenje za nekih 500 hiljada KM“, istakao je Đozo.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, kako je dodao Đozo, također je utvrđen na čudan način, bez znanja uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. On je dodao da Sindikat raspolaže nezvaničnim informacijama da se 90 posto uposlenika Ministarstva ne slaže s predloženim zakonom.

Sindikati budžetskih korisnika predstavljaju oko 10.800 zaposlenika.


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: