{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat budžetskih korisnika KS: Plate su nam manje od prosječnih

F
22.11.2011. u 13:55
0
57
Sindikat budžetskih korisnika KS: Plate su nam manje od prosječnih
0
Sindikati budžetskih korisnika Kantona Sarajevo (KS) iskazali su nezadovoljstvo zbog utvrđivanja nacrta budžeta KS-a za 2012. godinu bez usaglašavanja sa sindikatom o utvrđivanju cijene rada za 2012. godinu.
"Vlada iz godine u godinu ne poštuje socijalni dijalog u vezi s utvrđivanjem cijene rada za narednu godinu prije usvajanja nacrta budžeta“, istakao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Faruk Bešlić u ime Koordinacije sindikata budžetskih korisnika KS-a.

On je naglasio da je prosječna plaća budžetskih korisnika niža od prosječne plaće Kantona Sarajevo, dok je u svim drugim kantonima prosječna plaća budžetskih korisnika veća od prosječne plaće kantona.

"Prosječna plaća u KS-u u augustu je bila 1.004 KM, a naše se prosječne plaće kreću od 850 do 890 KM“, kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, neprihvatljiv je utvrđeni nacrt budžeta o kojem nije obavljen razgovor sa sindikatima.

"Iskoristit ćemo sve zakonom dozvoljene mjere da ostvarimo svoja prava, što podrazumijeva organizovanje protestnih okupljanja, štrajkova", kazao je Bešlić.

Koordinacija insistira da se s Vladom KS-a otvori dijalog o unapređenju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenika koji primaju plaću iz budžeta KS-a.

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a, kako kaže predsjednik Saudin Sivro, podržava stavove Koordinacije sindikata i nezadovoljni su ignorantskim odnosom Vlade KS-a.

"Vlada nas svjesno tjera u nešto što mi ne želimo, a to je da putem sudova, štrajkova i protesta tražimo svoja prava i ignoriše sve sporazume, svoje odluke, kolektivne ugovore i zakone“, dodao je Sivro navodeći, među ostalim, da je plaća prosvjetnog radnika u prosjeku od 840 do 850 KM u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Ono što zabrinjava Sindikat policije KS-a, po riječima predsjednika Nedžiba Đoze, jeste da se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a donosi u uskim krugovima i bez konsultacija s onima na koje se odnosi.

"Stavka plaće i naknade troškova zaposlenih je bila 48 miliona i 800 hiljada KM, a sada su planirani u iznosu 48 miliona i 300 hiljada, što znači umanjenje za nekih 500 hiljada KM“, istakao je Đozo.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, kako je dodao Đozo, također je utvrđen na čudan način, bez znanja uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. On je dodao da Sindikat raspolaže nezvaničnim informacijama da se 90 posto uposlenika Ministarstva ne slaže s predloženim zakonom.

Sindikati budžetskih korisnika predstavljaju oko 10.800 zaposlenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: