Stranci hvale OSA-u
263

RS se žalio UN-u: BiH se pretvorila u sigurno utočište "džihadista"

Er. M./Klix.ba/SRNA
Stranka demokratske akcije (SDA) je pomogla da se BiH pretvori u sigurno utočište "džihadista", koji prijete BiH, Evropi i ostatku svijeta, navodi se u novom izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a.

"Dosljedno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima", ističe se u sedmom dijelu izvještaja pod naslovom "Evropski zvaničnici i novinari izražavaju sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnije prijetnje koju predstavljaju džihadisti u BiH".

U izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti se ukazuje da su među evropskim zvaničnicima i novinarima sve prisutnija strahovanja zbog pretvaranja BiH u utočište terorista.

U dokumentu se citira "Spiegel" koji je u nedavno objavljenoj analizi napisao da njemački istražioci smatraju da u BiH postoji "desetak mjesta na kojima su selefije, sljedbenici tvrdokornog sunitskog tumačenja islama, okupile radikale, bez ikakvog uznemiravanja od organa vlasti".

U izvještaju se podsjeća da je SDA osnovana kao islamistička stranka, što je i ostala i citira "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića da nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija.

"Dosljedno svojoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima. Tužilaštvo BiH nije zatražilo pravdu za zlodjela mudžahedina nad Srbima", podsjeća se u dokumentu.

RS dalje navodi da sigurnosnim aparatom BiH, kojim dominira SDA, ne uspijeva da se suzbije prisustvo "džihadista" u BiH.

Podsjećamo, samo nekoliko dana nakon slanja izvještaja Vlade RS-a brojne važne zemlje pohvalile su rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH na čijem čelu se nalazi Osman Mehmedagić.

Obavještajno-sigurnosni aparat naše zemlje svakodnevno pokazuje kako ni u budućnosti neće imati nikakve tolerancije prema osobama koje imaju bilo kakve veze s terorizmom.

Svjetski mediji posljednjih dana pišu o hapšenju jednog od najtraženijih saradnika IDIL-a Mirsada Kandića (državljanina Kosova) i njegovoj ekstradiciji iz BiH u SAD.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je kazao da je naša zemlja hapšenjem i izručenjem Kandića poboljšala svoj imidž na međunarodnom planu s obzirom na to da je Kandić promijenio nekoliko država, od Velike Britanije, Njemačke do Turske, ali da je ipak otkriven i uhapšen u BiH.