{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Protest željezničara odgođen za utorak

S
11.6.2011. u 17:53
0
1
RS: Protest željezničara odgođen za utorak
0
RS: Protest željezničara odgođen za utorak
Protest željezničara Republike Srpske (RS) biće održan u Banjoj Luci u utorak, 14. juna, a ne u ponedjeljak kako je ranije najavljeno, izjavio je Srni predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa "Željeznica RS" (ŽRS) Simo Cvjetković. On je naveo da je razlog za pomjeranje datuma mirnog okupljanja nemogućnost dobijanja saglasnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, bez koje se protest ne može održati.
"Obećali su nam da ćemo dobiti saglasnost za organizovanje skupa u utorak, ali to ne mijenja bitno stvari, jer će se radnici svakako okupiti u ponedjeljak u Doboju", rekao je Cvjetković i dodao da je odluku o održavanju protesta u utorak, 14. juna, donio Štrajkački odbor "ŽRS".

On je pojasnio da se u ponedjeljak na željezničkoj stanici Doboj očekuje okupljanje više od 1 000 radnika "ŽRS", koji će u 7.00 časova krenuti u "marš" ka upravnoj zgradi preduzeća u ovom gradu.

"Pred Upravom ćemo stajati dok nam se neko iz rukovodstva ne obrati. Očekujemo od Uprave preduzeća jasno objašnjenje i odgovor na pitanje zašto nema pregovora sa Sindikatom", rekao je Cvjetković.

U pravnom sektoru "ŽRS" Srni je rečeno da, ukoliko radnici budu štrajkovali duže od 12 dana, poslodavac nije dužan da isplaćuje zarade radnicima koji su u štrajku.

Ukoliko štrajk ne prestane, pojašnjavaju u ovom sektoru, "Željeznice" neće ići u stečaj, kako se spekuliše, već po isteku od 30 dana neprekidnog štrajka dolazi do obavezne arbitraže, kojom se novonastala situacija rješava.

Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna stupili su u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.

Iz Uprave "ŽRS" je saopšteno da su radnici preduzeća obavezni da poštuju minimum procesa rada koji je Vlada odredila, a da će protiv svih koji ne izvrše radnu obavezu biti preduzete odgovarajuće mjere.

Vlada je na sjednici održanoj 9. juna donijela zaključak u kome zahtijeva da "ŽRS" organizuju rad u skladu sa Zakonom o štrajku i rješenjem Vlade od 26. maja, kojim je utvrđen minimum procesa rada u željezničkom saobraćaju za vrijeme štrajka s ciljem sprečavanja nastanka materijalne štete u "ŽRS" i drugim privrednim subjektima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: