Usvojen zakon o doprinosima
6

RS: Policiji i nastavnicima manje plate u 2013. godini

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o doprinosima, kojim je predviđeno povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18 na 18,5 posto, uz istovremeno smanjenje stope za zdravstveno osiguranje sa 12,5 na 12 posto.

Ovim zakonom predviđeno je izdvajanje jedan posto za osiguranje od nezaposlenosti i 1,5 posto za dječiju zaštitu.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da se ukupno opterećenje uplatioca doprinosa ne mijenja, jer je zbirna stopa ostala kao i u važećem zakonu, odnosno 33 posto, što znači da ne dolazi do povećanja opterećenja privrednih subjekata.

On je rekao da se donošenjem ovog zakona daje doprinos očuvanju fiskalne i socijalne stabilnosti u RS-u.

Za registrovane nosioce poljoprivrednog gazdinstva kao osnovica za obračun i uplatu doprinosa predviđa se iznos od 30 posto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske, kojim se osnovni koeficijenti umanjuju za 10 posto.

Ministar prosvjete i kulture Reepublike Srpske Anton Kasipović zamolio je prosvjetne radnike da rade svoj posao, bez obzira na smanjenje plata od 10 posto.

Kasipović je rekao da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi očuvanja fiskalne stabilnosti Republike Srpske u 2013. godini.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama zakona o platama zaposlenih u MUP-u Republike Srpske, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, kojim se koeficijent za obračun osnovne plate umanjuje za 10 posto.

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković rekla je u završnoj riječi da je uvjerena da će, bez obzira na smanjenje plata od 10 posto, radnici zaposleni u MUP-u Republike Srpske, kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji posao obavljati profesionalno.

Zlatkovićeva je rekla da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi očuvanja fiskalne stabilnosti Republike Srpske u 2013. godini.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić zaključio je večeras rad 11. posebne sjednice parlamenta RS.