|

RS ne odustaje od vlastite elektroprenosne kompanije

RS ne odustaje od vlastite elektroprenosne kompanije
0
S
SRNA
16.11.2011. u 14:28
3
komentara
0

dijeljenja
RS ne odustaje od vlastite elektroprenosne kompanije Željko Kovačević
Republika Srpska će od 31. decembra pristupiti formiranju sopstvene elektroprenosne kompanije ako do početka mjeseca ne bude usaglašeno funkcionisanje "Elektroprenosa BiH", rekao je danas u Sarajevu ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.
On je predstavnicima Federacije BiH i EU iznio principe na kojima bi ubuduće trebalo da posluje "Elektroprenos BiH", a na kojima će Republika Srpska insistirati.

"Dogovoreno je da te principe dostavimo predstavnicima FBiH da ih oni razmotre i da, nakon toga, održimo još jedan zajednički sastanak početkom decembra u Banjoj Luci", rekao je Kovačević novinarima nakon sastanka u zgradi EU kojim je predsjedavao generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino.

On je pojasnio da su ključni principi na kojima insistira RS da budu usklađeni svi podzakonski akti sa Zakonom o prenosu električne energije na nivou BiH, te principi upravljanja i investiranja u kompaniji "Elektroprenos BiH".

"Naš cilj je da dođemo do efikasne elektroprenosne kompanije ili na nivou BiH ili entiteta. Potrebna nam je efikasna i moderna kompanija koja može da investira i radi po principima EU koji se odnose na ovu djelatnost", naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, sve se svodi na to da se i upravljanje i investiranje svede na kapital odnos 58,9 naspram 41,1 odsto u korist FBiH i da se taj kapital odnos u budućnosti poštuje, što u prošlosti nije bio slučaj ni kad je bilo u pitanju zapošljavanje, upravljanje, donošenje odluka koje je trebalo da bude konsenzusom.

On je iznio podatak da se već četiri godine na računu "Elektroprenosa BiH" nalazi 220 miliona KM neiskorištenih sredstava i da se ona ne ulažu.

"Nekorištenje tog novca je velika šteta za entitete. I u distributivnim preduzećima javljaju se distributivni gubici koje proizvodi nekvalitetna elektroprenosna mreža ili neinvestiranje u elektroprenosnoj kompaniji zbog nekvalitetnog preuzimanja električne energije na nekvalitetnom prenosnom naponu. To su štete koje se mogu mjeriti milionima KM", naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, RS pravi analizu u vezi sa štetom koju proizvodi nefunkcionisanje "Elektroprenosa BiH" Srpskoj, što će biti predstavljeno na sastanku početkom decembra.

"Ne želimo da kompanija i dalje posluje na taj način. Možda neće biti usvojeni svi principi, ali vjerujemo da je dobar dio njih na kojima insistira RS prihvatljiv i FBiH. Zadovoljni smo današnjim sastankom i smatramo da smo korak bliže ka funkcionisanju `Elektroprenosa BiH` u skladu sa principima koje traže Ministarstvo i Vlada RS", istakao je Kovačević.

Naglašavajući da su predstavnici EU zadovoljni komunikacijom između entitetskih ministarstava o ovom pitanju, Kovačević je naveo da u EU insistiraju da se entiteti dogovore, jer sve što se dogovore prihvatljivo je i za njih.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj rekao je da između vlada RS i FBiH ima dosta zajedničkih stavova o "Elektroprenosu BiH".

"Stvari idu u dobrom smjeru. Optimista sam i mislim da će biti deblokiran rad `Elektroprenosa BiH` i da bi stvari trebalo da krenu nabolje u opštem interesu oba entiteta", izjavio je Trhulj.

On je podsjetio da je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici donijela zaključak da je neophodno izvršiti analizu dosadašnjih investicionih ulaganja u "Elektroprenos BiH" i da sva buduća ulaganja treba usaglasiti sa odnosom kapitala dva entiteta u kompaniji.

"Želimo da izvršimo analizu dosadašnjeg stanja jer želimo fer i korektan odnos. Ako je u proteklom periodu u FBiH više investirano treba se to izbalansirati i da sva investiciona ulaganja budu u skladu sa učešćem kapitala", naglasio je Trhulj.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je, a što je i zakon rekao, sačiniti dugogodišnjei investicioni plan, što bi omogućilo da bude napravljen balans između investiranja i učešća kapitala.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...