BiH
0

Danas u Banjoj Luci o principima funkcionsanja Elektroprenosa

SRNA
Sjednica Upravnog odbora Elektroprenosa BiH bit će održana danas u Banjoj Luci, potvrđeno je Srni u ovoj kompaniji.

Na sjednici će, između ostalog, biti razmotreni usaglašeni principi za funkcionisanje Elektroprenosa BiH. Početak sjednice zakazan je za 12.00 sati u sjedištu kompanije.

Predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH usaglasili su se prošle sedmice da bude formiran novi Upravni odbor Elektroprenosa BiH, čime bi bila okončana višegodišnja blokada ovog sistema i omogućeno investiranje neiskorištenih 220 miliona maraka, koje stoje na računu kompanije.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je i da postoji mogućnost da se održi Skupština akcionara Elektroprenosa BiH. Džombić je rekao da bi na sjednici Skupštine akcionara trebalo da se izvrši izbor Nadzornog odbora i rukovodstva kompanije. 

Vlada RS donela je sredinom oktobra ove godine zaključak da bude osnovana nova elektroprenosna kompanija u RS-u, ako do kraja godine ne bude riješen problem nefunkcionisanja Elektroprenosa BiH.

Oda tada traju intenzivni razgovori predstavnika RS i FBiH, u koje je bila uključena i Delegacija Evropske unije u BiH.

Do blokade u funkcionisanju Elektroprenosa BiH došlo je zbog opstrukcija predstavnika FBiH. Predstavnici RS-a više puta su isticali da je potrebno da se prilikom odlučivanja o svim važnim pitanjima u kompaniji poštuje vlasnički odnos u njenom kapitalu. Na takvom načinu odlučivanja posebno su insistirali kada je riječ o investiranju u elektromrežu i raspodjeli dobiti Elektroprenosa BiH.
RS ima 42, a FBiH 58 posto udjela u vlasništvu Elektroprenosa BiH, a oko 220 miliona maraka neiskorištenih sredstava stoji na računu ove kompanije zbog nemogućnosti postizanja dogovora o raspodjeli dobiti i investiranja.

Problem u funkcionisanju Elektroprenosa BiH javio se i kada je u pitanju status 110-kilovatnih trafo-stanica, koje su u kompaniju unijeli entiteti.

Elektroprenos BiH formiran je prenosom nadležnosti RS na nivo BiH. Prenos nadležnosti iz oblasti prenosa električne energije, regulatora i operatora na BiH desio se 2004. godine, kada su od Elektroprivrede RS oduzete nadležnosti i prenesene na Elektroprenos BiH, Nezavisni operator sistema i na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju.