BiH
0

RS: Mašine čiste novi snijeg, problem lavine

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dionice puteva Foča - Gacko, u dijelu Čemerno - Tjentište, i Dobro Polje - Trnovo trenutno su zatvorene zbog pojave lavina, ali na ovom pravcu trenutno radi pet mašina i dva buldožera na raščišćavanju, dok je put Foča - Miljevina prohodan, saopšteno je danas iz Republičke uprave Civilne zaštite u informaciji o stanju u 13 sati.

U Kalinoviku je visina novog snijega između 30 i 40 centimetara, pa se, radi održavanja prohodnosti, regionalni put Kalinovik - Dobro Polje i Kalinovik - Ulog čiste sa ukupno tri mašine.

Na području opštine Foča novog snijega je palo 20 centimetara u gradu, a do 40 centimetara u Zavaitu, Meštrevcu i Čelebićima. U opštini Trnovo od noćas je palo oko 20 centimetara novog snijega, pa se ponovo čiste gradske ulice. U opštini Pale novog snijega ima između 10 i 15 centimetara, a u opštini Sokolac ima desetak centimetara novog snijega koji nije izazvao dodatne probleme. 

U opštini Istočni Stari Grad putni pravac Hreša - Vučja Luka prohodan je samo za terenska vozila, a na području opštine  palo je 20 centimetara novog snijega. Visina novog snijega u Novom Goraždu je 10 do 20 centimetara. U Čajniču se zbog novih 20 do 40 centimetara snijega ponovo čiste ranije očišćene saobraćajnice.

U ostalim opštinama ove regije visina novog snježnog pokrivača ne prelazi 10 centimetara, tako da nije uzrokovao nove probleme. Snabdijevanje strujom i vodom je uredno, osim repetitora Kmur u opštini Foča.

Zbog stanja na terenu i imajući u vidu razgovore direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milimira Dodera sa direktorom "Puteva Srpske" Nedeljkom Kneževićem, operativcem na terenu, kao i razgovore sa načelnikom opštine Foča Zdravkom Krsmanović, dogovoreno je da Foči sutra bude stavljena na raspolaganje mašina za čišćenje lokalnih puteva, a opština će obezbijediti smještaj i ishranu za radnike koji upravljaju mašinom.

Dogovoreno je i da Koordinacioni tim Vlade Srpske sagleda mogućnost i opštini Foča odobri određena finansijska sredstva za nabavku nafte, radi bržeg raščišćavanja lokalnih puteva na području opštine.
U informaciji Republičke uprave Civilne zaštite, a prema podacima sa terena, u svim opštinama ugroženim snijegom, snijeg je prestao da pada.

Na području koje pokriva Područno odjeljenje Civilne zaštite Trebinje obustavljen je saobraćaj na prevoju Čemerno, na putnom pravcu Gacko - Foča. Magistralni put Gacko - Bileća otvoren je za saobraćaj, ali se njegovo korištenje ne preporučuje. Otežano se saobraća pravcem Nevesinje - Gacko. Put Nevesinje - Mostar je ponovo u funkciji.

U opštini Bileća  ponovo su zametene lokalne putne komunikacije koje su juče pročišćene, te se radi na njihovom osposobljavanju. Ista je situacija i u opštini Nevesinje. U opštini Berkovići put prema Stocu je prohodan, a put prema Bileći se čisti. Na području regije snijeg je prestao da pada, a visina novog snijega do 13.00 časova iznosila je: Trebinje sedam centimetara,Ljubinje 10, Gacko 15, Berkovići i Istočni Mostar 20, te Bileća i Nevesinje 30 centimetara.

Na području koje pokriva Odjeljenja Civilne zaštite Bijeljina padao je novi snijeg, a njegova visina, prema izvještaju od 12.30 časova, u Milićima, Ugljeviku i Vlasenici iznosi pet centimetara, u Bijeljini i Zvorniku pet do sedam, Osmacima pet do 10, Loparama i Bratuncu 10, Šekovićima 15 i Srebrenici 20 do 40 centimetara. Snijeg je na području ove regije prestao da pada, a snabdijevanje strujom i vodom je uredno, osim u Milićima gdje dolazi do povremenih prekida koje ekipe ''Elektroprenosa'' otklanjaju. PTT saobraćaj se odvija nesmetano.

Na području Odjeljenja Civilne zaštite Banjaluka snijeg je prestao da pada, a mjestimično je došlo i do razvedravanja. Visina novog snijega u Prnjavoru i Srpcu iznosi šest centimetara, Prijedoru sedam, Banjaluci i Laktašima 10 do 15 centimetara, a u Kneževu, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Driniću i Šipovu 15. Svi putni pravci su prohodni.

Na teritoriji Područnog odjeljenja Civilne zaštite Doboj stanje je stabilno, sa tendencijom poboljšanja usljed porasta dnevne temperature i prestanka snježnih padavina. Od noćas je visina novog snježnog pokrivača u Šamcu pet centimetara, u Derventi šest, u Modriči sedam, Brodu osam, u Doboju devet, Vukosavlju, Donjem Žabaru i Pelagićevu 10, Tesliću 12 i Petrovu 15 centimetara. 
U većini opština dobojske regije formirani su mobilni timovi zdravstvenih radnika, predstavnika Centra za socijalni rad, radnika Civilne zaštite i Crvenog krsta koji obilaze socijalno ugrožene i teško bolesne stanovnike svojih opština i dostavljaju im potrebnu pomoć. Snabdijevanje vodom i strujom je redovno, kao i odvijanje PTT saobraćaja.