{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Civilna zaštita RS: Situacija pod stalnim nadzorom

S
11.2.2012. u 10:17
0
0
Civilna zaštita RS: Situacija pod stalnim nadzorom
0
Civilna zaštita RS: Situacija pod stalnim nadzorom
Na teritoriji Republike Srpske pada novi snijeg i njegova visina se kreće od pet do 40 centimetara, a u Republičkoj upravi Civilne zaštite smatraju da će se moći izboriti s novim snježnim padavinama.
Iz Uprave ističu da se mašine Javnog preduzeća "Putevi RS" nalaze na svakoj ugroženoj dionici, a mašine lokalnih zajednica neprekidno čiste lokalne puteve.

"Stalno ćemo pratiti stanje i davati potrebne instrukcije subjektima za zaštitu i spašavanje, te ćemo, putem Helikopterskog servisa predsjednika Republike i helikoptera Oružanih snaga BiH i EUFOR-a intervenisati za sve hitne slučajeve, posebno u oblasti medicinske evakuacije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske privremeno je zabranilo saobraćaj teretnim motornim i priključnim vozilima težim od 3,5 tone i autobusima na magistralnim putevima Brod na Drini - granica RS (Dobrinja) - Kula i Brod na Drini - Gacko. Ovoj zabrani ne podliježu vozila kojima se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme i ona mogu saobraćati uz pratnju policije.

Zabrana traje do stvaranja uslova za bezbjedno odvijanje saobraćaja na tim putnim pravcima. Alternativni pravci su magistralni putevi Sarajevo - Ljubogošta, Ljubogošta - Podromanija, Podromanija - Mesići, Mesići - Ustiprača, Ustiprača - Foča.

Prema podacima Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac, visina snijega, koji od juče pada na prostoru koji pokriva ovo odjeljenje, jutros u 9.00 časova iznosila je sedam centimetara na Sokocu, a 10 na Han Pijesak, Istočnom Starom Gradu, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Rogatici, Višegradu, Rudom, Novom Goraždu i Čajniču.

U Kalinovku i u Foči palo je novih 15 centimetara, dok se u Palama visina snježnog pokrivača kretala između 10 i 15 centimetara. U ovoj opštini juče je helikopterom EUFOR-a urgentno dostavljen potreban lijek u selo Udež na Trebeviću.

Helikopter je juče u četiri navrata u opštini Foča dostavljio lijekove i hranu, a petim letom je transportovano jedno lice koje je povrijeđeno prilikom čišćenja snijega sa krova.

Električne energije nema na repetitoru "Kmur" i rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene", saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Na području koje pokriva Područno odjeljenje Trebinje noćas je napadalo novih pet centimetara snijega u Trebinju, sedam u Berkovićima, 10 u Ljubinju, 15 u Bileći, a po 20 u Gackom i Nevesinju.

Prohodni su putni pravci Gacko - Nevesinje - Mostar, Bileća - Berkovići - Stolac, Gacko - Tjentište - Foča (pročišćena je jedna traka i preporučuje se samo za hitne slučajeve), Bileća - do graničnog prelaza Deleuša prema Nikšiću, dok su neprohodni putevi Bileća - Ljubinje, Berkovići - Nevesinje, Kifino selo - Ulog (preko Morina) i Nevesinje - Istočni Mostar.

Čiščenje puteva nastavlja se u opštini Bileća gdje 120 domaćinstava, koja se snabdijevaju strujom sa dalekovoda Vranjska i Davidovići, devet sela i zaseoka nema električnu energiju. Riječ je o selima Zvijerina, Dola, Krstače, Simijova, Todorići, Vranjska, Dlakoše, Ušina gomila, Podklanac. Snabdijevanje vodom je uredno.

Na području opštine Gacko bez struje su sela koja dobijaju struju sa dalekovoda Vrbica - Sastavci (Lebrčnik, Izgori,Sastavci), dok je snabdijevanje vodom uredno.

U opštini Nevesinje u odnosu na predhodne dane situacija je znatno bolja, a struje nemaju sela Šipačno i Zalom, ali je snabdijevanje vodom normalizovano. Lokalni putevi su djelimično su prohodni. Putni pravac prema Pridvorcima i Bijenjoj stalno čisti jedna mašina, a pročišćen je put i do Odžaka.

Opština Istočni Mostar juče u poslijepodnevnim satima dobila je struju. Na ovom području radi se na pročišćavanju putne komunikacije Nevesinje - Istočni Mostar.

U opštini Berkovići struje nemaju sela koja se napajaju sa dalekovoda Dabrica - Podkom i Bitunja (Babin Do, Selišta, Mrčev Do, Kameni Obor, Kruške, Gordići, Ćukova, Greda, Šćepan Krst, Gornji Brštanik, Gornji Bitunja, Donja Bitunja i Ravnice). Lokalni putevi na ovom području se čiste.

Selo Velja Gora, u opštini Trebinje, i dalje je odsječeno zbog vode u Petrovom polju, ali je nivo vode u blagom opadanju.

Na području koje pokriva Odjeljenje Civilne zaštite Bijeljina novi snijeg napadao je pet centimetara u Bijeljini, Zvorniku, Ugljeviku, Milićima i Vlasenci, 10 u Bratuncu, Loparama, od 10 do 15 na području Šekovića, a od 20 do 40 u Srebrenici. Snabdijevanje vodom i strujom na području cijele regije je uredno, kao i PTT saobraćaj.

Novi snijeg na području koje pokriva Odjeljenje civilne zaštite Banjaluka pada od noćac, pa je jutros u 7 sati na području grada napadao do 10 centimetara, 15 u Kneževu i Mrkonjić Gradu, a šest u Prnjavoru. Ovaj snijeg nije uzrokovao nove probleme, te sve komunalne i druge službe uredno obavljaju svoje zadatke.

Snijeg pada i na teritoriji Područnog odjeljenja civilne zaštite Doboj, ali nije dodatno otežao stanje na terenu. Putevi se permanentno čiste i nema zastoja na putnim komunikacijama. Visina novog snježnog pokrivača kreće se od sedam do devet centimetara, a u opštini Petrovo i do 15. Visina ukupnog snježnog pokrivača ja oko 33 centimetra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: