{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putnicima na Tjentištu u pomoć idu mještani

F
4.2.2012. u 19:25
0
2
Putnicima na Tjentištu u pomoć idu mještani
0
Putnicima na Tjentištu u pomoć idu mještani
Uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopćila je večeras da su na putu od Nacionalnog parka Tjentište prema Gacku snijegom "zarobljeni“ autobus, sanitetsko vozilo Općine Nevesinje i nekoliko vozila, do kojih još nije moguće doći.
"Večeras će se mještani probiti do osmero ljudi koji su ovdje od prethodne noći i dovesti ih do kuća koje su udaljene 1,5 kilometar, gdje će biti smješteni“, stoji u vanrednom izvještaju Civilne zaštite RS.

I dalje je najteža situacija na Sokocu. Večeras će Civilna zaštita prevesti humanitarne pakete i konzerve na Sokolac da bi, u slučaju potrebe, Helikopterskim servisom predsjednika RS-a bili dostavljeni stanovništvu ugroženom snježnim nepogodama.

Na području općine Kalinovik svi putevi su i dalje neprohodni, a na području Han-Pijeska neprohodni su lokalni putevi.

Zbog intenzivnog snijega i jakih udara vjetra i smetova, čišćenje putnog pravca Šipovo-Strojice-Novo Selo-Kupres je otežano. Na području općine Kneževo ima problema u odvijanju saobraćaja, jer još nije raščišćen put prema Imljanima. Na platou Manjače, na području Mjesne zajednice Sitnica u općini Ribnik puše jak vjetar koji stvara smetove, tako da ekipe zimske službe neprekidno raščišćavaju snijeg.

U općini Šekovići je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće. Svi regionalni i magistralni putevi na području ovog odjeljenja su prohodni, iako se saobraća otežano, dok je veliki broj lokalnih puteva blokiran.

I u općinama Berkovići, Istočni Mostar i Nevesinje proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće.

Magistralni put u općini Trnovo i dalje je neprohodan. Prema informacijama Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, danas poslijepodne njihovi pripadnici uspjeli su se probiti kroz lavinu do pet osoba koje su od prošle noći bile zarobljene u mjestu Kijevo, općina Istočna Ilidža. Nakon što su evakuirani, redovne službe nastavile su raščišćavanje putne komunikacije.

U općini Pale uspostavljen je saobraćaj prema Jahorini, a iz Podgraba je terenskim vozilom uspješno evakuisan jedan pacijent (hitan slučaj).

Na području općine Foča svi koji su bili odsječeni lavinom u Tuhaljima sigurno su evakuisani i prihvaćeni da se okrijepe.

Još je neprohodan regionalni put Sumbulovac - Hreša u općini Istočni Stari Grad. U općini Istočno Novo Sarajevo neprohodni su putevi prema naseljima Petrovići, Tvrdimići i Miljevići.

Na području Banje Luke svi magistralni i regionalni putevi i gradske saobraćajnice su prohodni. Ekipe zimske službe počele su raščišćavanje sporednih i nekategorisanih puteva.

I na području Doboja prohodni su svi putni pravci, uključujući i lokalne puteve, ali se otežano saobraća.

Na cijeloj teritoriji Republike Srpske snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a PTT saobraćaj funkcioniše bez problema. Samo je dalekovod koji napaja rudnik Boksit u općini Milići i dalje u prekidu. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i u toku je otklanjanje kvara.

Općini Šekovići, koja spada u red izrazito nerazvijenih, je potrebna pomoć u mehanizaciji i gorivu ili u novcu.

Civilna zaštita RS-a saopštava da prati stanje na ugroženom području i preduzima mjere iz okvira svoje nadležnosti, o čemu će i dalje izvještavati, a u slučaju da se ugrožene lokalne zajednice ne budu mogle same suprotstaviti snježnoj nepogodi, bit će zatražena šira pomoć Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: