Milorad Dodik
0

'RS ima veći međunarodni subjektivitet nego republike bivše SFRJ'

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Republika Srpska ima veći međunarodni subjektivitet, nego što su ga imale bivše republike unutar SFRJ u trenutku raspada zemlje i to moraju da imaju svi u vidu, poručio je premijer RS Milorad Dodik.

"To moraju da imaju u vidu svi koji ljuljaju dejtonske temelje. Od spoljnih faktora, preko visokog predstavnika koji više nema šta da traži u BiH, pa do zvaničnika u Sarajevu", rekao je Dodik.

Beogradske "Večernje novosti" ocjenjuju da bi, prema svim procjenama, ogromna većina građana RS na eventualnom referendumu glasala za otcjepljenje od BiH, ali da isto tako, ogromna većina uvažava dejtonsku realnost i očekuje i od Sarajeva i moćnih svjetskih centara da je uvažavaju.

Ministar unutrašnjih poslova RS  Stanislav Čađo podsjeća da je bilo namjera da se ukine i policija RS i da su pritisci i sada konstantni.

"Ali temeljnim radom, ozbiljnom politikom i jedinstvom, sačuvaćemo se. Bezbjednosti u RS nema bez naše policije i to je svima jasno. Znam da će se mnogima u Sarajevu dići kosa na glavi kad ovo pročitaju, ali RS će ostati institucionalno tvrda građevina  sa temeljima u Dejtonskom sporazumu. Za to ćemo se zalagati svim snagama", kaže Čađo.

Dragan Čavić, bivši predsjednik RS, kaže  da su pred BiH dva puta  - ili će ta država da opstane i da se razvija na dejtonskim temeljima ili neće postojati kao država.