600 KM za punu opremu
123

Roditelji u KS će i ove godine morati izdvojiti do 170 KM samo za udžbenike

M. N.
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
Početak školske godine se bliži, a roditelji će i ove godine morati izdvojiti pozamašnu svotu novca kako bi opremili svoje školarce. Ovisno o tome u koji razred upisujete dijete, bit će vam potrebno između 300 KM i 600 KM.
Knjižare su već nabavile potrebne udžbenike prema spiskovima osnovnih škola koji su objavljeni tokom prethodnog i ovog mjeseca. Ističu kako su i ove godine imali problema jer svaka škola radi po drugom programu.
OŠ Saburina
OŠ Saburina

"Nema varijacija cijena u odnosu na prošlu godinu i cijena udžbenika se kreće od 10 KM do 20 KM za osnovnu školu, dok su za srednju od 11,90 KM do 30-40 KM. Skuplji udžbenici podrazumijevaju i radne sveske, kao za predmet engleski jezik i sl. Potražnje već ima. U prosjeku roditelji izdvoje između 150 i 170 KM za udžbenike", kazala nam je Nađa Tihić, šefica marketing službe Svjetlostkomerca.

OŠ Grbavica 1
OŠ Grbavica 1

Prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre, ni ove godine neće biti nikakve promjene u odnosu na prethodne godine. Djeca ne mogu "naslijediti" udžbenike jer se autori mijenjaju u većini slučajeva.

"Nema nikakvih promjena jer zakon o udžbenicima još nije na snazi i nemamo osnovan institut koji će se baviti ovim problemom. Svaka škola radi po svom programu i bira udžbenike, što otežava roditeljima. Još nemamo novu ministricu, što znači da nema ni promjena. O kvalitetu sadržaja udžbenika uopće i ne govorimo. Nastavnici se trude da urade svoj posao najbolje što mogu u obrazovanju i odgoju djece", kazao je Sivro.

OŠ Grbavica II
OŠ Grbavica II

Ovaj Sindikat je i dalje stava kako udžbenici trebaju biti besplatni za svu djecu u osnovnim školama, jer je ona po zakonu i obavezna. Za početak se nadaju da će kantonalna vlast imati sluha i omogućiti naredne godine besplatne udžbenike barem za razrednu nastavu, a onda raditi na tome da i ostali udžbenici budu besplatni.

"Novca za to ima u budžetu, ali ranije nije bilo političke volje da se to realizira. Imamo pozitivno iskustvo iz Zagreba gdje je gradonačelnik Milan Bandić to davno uradio i svi učenici imaju besplatne udžbenike. Očekujemo od gradonačelnika Abdulaha Skake, premijera Edina Forte i načelnika svih općina da osiguraju to i učenicima u Kantonu Sarajevo", istakao je.

Godinama su nadležni isticali kako je obrazovanje u BiH besplatno, no u realnosti to baš i nije tako. Roditelji trebaju izdvojiti između 300 i 600 KM za udžbenike, ruksak, sveske, pribor za likovno, pribor za sport, odjeću, obuću i druga pomagala. Sivro ističe kako je to sve udar na džep roditelja. Kućni budžeti koji ne prihoduju više od 2.000 KM posebno to osjete, jer ne mogu sve nabaviti. S obzirom na situaciju, imat ćemo socijalne razlike koje nećemo moći premostiti", kazao je Sivro.

Uporedili smo spiskove udžbenika za prve razrede u nekoliko sarajevskih osnovnih škola. Udžbenici za maternji jezik se razlikuje u svim tim školama, kao i za predmete vjeronauka i engleski jezik.

Skupština KS je donijela Zakon o udžbenicima kojim je predviđeno isključivo korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji, a primjena zakona će početi 2020/2021. školske godine. Do tada će roditelji morati planirati visoke izdatke i kupovati u vrijeme sniženja kada je dostupnost udžbenika manja.