BiH
7

Roditelji u Konjević Polju dobili naređenje da napuste školsko dvorište

FENA
Drugi dan bojkota nastave u Konjević Polju, roditelji bošnjačke djece dobili su naređenje od komandira Policijske stanice Bratunac da napuste školsko dvorište.

"Jutros smo se ponovo okupili u školskom dvorištu u Konjević Polju, ali nam je rečeno da je komandir naredio da napustimo dvorište, jer okupljanje u dvorištu nije najavljeno. Jučer smo javno iznijeli da ćemo se do petka okupljati, ukoliko ne budu riješili naš problem", kazao je za Fenu predstavnik Vijeća roditelja Vehid Dedić.

U Policijskoj stanici Bratunac su kazali da je komandir policije na službenom putu, tako da nije bilo moguće dobiti potvrdu informacije o zabrani okupljanja roditelja u školskom dvorištu u Konjević Polju.

Bošnjački đaci u Konjević Polju kod Bratunca nisu krenuli na nastavu, jer nisu ispunjeni zahtjevi njihovih roditelja da se u školi uvede nacionalna grupa predmeta.

Roditelji najavljuju da će pokrenuti prijavu protiv direktora škole Save Miloševića i resornog entitetskog ministarstva zbog diskriminacije.

Muhamed Ahmetović izjavio je Feni da se u ovoj školi nastavlja diskriminacija i otpuštanje uposlenika bošnjačke nacionalnosti.

"Uvidom u dokumentaciju, tačnije sa sastanka koji je održan 11. februara 2010. godine, vidio sam da je iznesen podatak da je broj zaposlenih u školi bio 28, a od toga četiri Bošnjaka. Međutim, na sastancima u martu i aprilu ove godine, iznesen je podatak da je broj uposlenih povećan na 36, a od kojih je samo jedan Bošnjak, a ostali su srpske nacionalnosti", tvrdi Ahmetović.

On također navodi da će Vijeće roditelja tražiti pomoć od najbližih kantona u Federaciji BiH da pomognu u rješavanju ovog problema.