{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji tvrde da je šest beba zaraženo MRSA-om, KCUS negira

18.8.2014. u 13:21
199
123
Roditelji tvrde da je šest beba zaraženo MRSA-om, KCUS negira
199
Sadik Karić iz Sarajeva obratio se redakciji portala Klix.ba kazavši kako je njegova supruga Alma nakon porođaja zaražena MRSA-om na Odjelu za porodilje Klinike za ginekologiju Jezero. Karić tvrdi isto i za svog sina Malika, te da je na istom odjelu u tom periodu zaraženo još pet beba. Iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo demantovali su informacije o postojanju MRSA-e na ovom odjelu.


Karić je dostavio i nalaze iz privatne klinike na kojoj je utvrđeno da majka i beba imaju MRSA-u, a prema njegovim tvrdnjama, osip na bebinoj koži uočio je dan nakon što je puštena iz bolnice.

Nezadovoljni higijenskim uvjetima

Alma se porodila 1. augusta i nakon što je provela dan na Odjelu intenzivne njege prebačena je na Odjel za porodilje.

"Supruga je bila svjedok katastrofalnih higijenskih i sanitarnih uslova koji vladaju, a i neprofesionalnog osoblja na navedenom odjelu. Sama činjenica da se Odjel Puerperij ne čisti i održava preko vikenda govori sama za sebe dovoljno. Preko vikenda su kupatila na tom odjelu puna krvavih uložaka porodilja, dok iste moraju preskakati preko barica stajaće vode, koje su idealna podloga za razvoj mikroorganizama. Odjel Puerperij je supruga napustila u utorak (05.08.2014.) kada je i otpuštena iz porodilišta. Već u srijedu (06.08.2014.) smo na koži bebe uočili simptome MRSA-e, te u narednim danima uradili briseve kože, nosa i grla na MRSU, pri čemu je verifikovano da je beba zaražena. U kontaktu sa ostalim porodiljama smo saznali da su sve bebe koje su tog dana otpuštene, zaražene bakterijom MRSA", tvrdi Karić koji je najavio i podizanje tužbe.KCUS demantuje navode

No, iz KCUS-a tvrde da informacija o MRSA-i nije tačna.

"Bakterije MRSA na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a nema, niti su naše patronažne sestre zabilježile niti jedan slučaj zaraženih ovom bakterijom na terenu. Želimo istaći da se naše osoblje redovno testira na bakteriju MRSA, te poslijednjim testiranjima nije otkriven niti jedan slučaj ove bakterije kod naših ljekara i osoblja", saopćeno je iz KCUS-a

Također, ističu kako "ljekari i osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a svakodnevno predano rade na pomaganju pacijentima, higijenski uvjeti na ovoj Klinici (kao i na svim ostalim klinikama) su veoma dobri, te se vodi računa o svim detaljima vezano za dobrobit pacijenata".Ponavlja se slučaj iz 2010.godine?

Problem s MRSA-om KCUS je imao 2010. godine kada je kod nekoliko porodilja, beba i tri uposlenika ove ustanove otkriveno prisutvo ove bakterije. Uposlenici su udaljeni s radnog mjesta, a za neke od porodilja utvrđeno je da su po dolasku na kliniku već bili zaraženi ovom bakterijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: