Konačno priznali iz KCUS-a
0

Od februara MRSA-om zaražene 23 bebe!

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Od 8. februara do danas na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a rođeno je 1.235 beba, a njih 23 su "tretirane" zbog infekcije bakterijom MRSA (Meticil rezistentni stafilokok aures), potvrđeno je iz ove ustanove.

Također, nakon što je posljednjih dana javnost uznemirena pričom o pojavi bakterije MRSA na GAK-u KCUS-a, u saopćenju koje potpisuje direktor ustanove Faris Gavrankapetanović navodi se kako su sve porodilje i njihove bebe otpuštene bez ikakvih manifestnih znakova infekcije.

"Nijedno od 23 djeteta nije imalo sepsu, uglavnom su to bile kožne manifestacije koje se uspješno liječe. MRSA je bakterija koja se pojavljuje i kao takva postoji u svim većim zdravstvenim ustanovama na svijetu i prema svjetskim standardima smatra se da je situacija zadovoljavajuća ako ne prelazi tri posto od ukupnog broja pacijenata. U našem slučaju zastupljenost ove infekcije iznosi 1,86 posto, što se smatra prihvatljivom, čak i zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom za pacijente koji su bili hospitalizirani na GAK-u", navedeno je u saopćenju iz KCUS-a.

Također su napomenuli kako poduzimaju mjere kontrole intrahospitalnih infekcija shodno važećoj praksi u svijetu, a "zbog načina na koji se situacija predstavlja u medijima počeli smo kontrolisati briseve svim pristiglim pacijenticama, jer MRSA može biti vrlo lako unesena izvana".

Tako su, kako navode, u posljednjih 20 dana našli MRSA-u u nosu kod pet porodilja, već kod prijema na Kliniku.

"Iz ovog razloga na GAK-u su izrazito pojačane higijenske mjere pacijenata, osoblja, kao i radnih površina. Urađeni su svi potrebni sanitarni brisevi od čega preliminarno kod jedne medicinske sestre je pozitivan bris nosa na MSSA (Methicillin-Sensitive Staphylococcus Aureus – lakši tip infekcije), a kod pet pacijentica nađen je pozitivan nalaz nosa kod prijema na Kliniku.

Iz KCUS-a apeluju na pacijentice i članove njihovih porodica da poštuju kućni red koji je propisan u KC-u, da poštuju principe opće i lične higijene i da po otpustu sa Klinike obavezno reduciraju broj posjeta majci i novorođenčetu u periodu babina, te redovno kupaju svoje dijete.

U ljetnim mjesecima kad su povišene temperature, navode, postoji povoljna situacija za pojavu svih vrsta infekcija, pa tako i infekcije MRSA. Iz KC-a naglašavaju da sigurnost za pružanje kompletne zdravstvene usluge na GAK-u nije upitna i da Klinika normalno nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima.