Pres-konferencija na GAK-u
0

FOTO / Problem sa MRSA-om postoji, epidemije nema, "rješenje" pranje ruku

Piše: A. K.
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u utorak je održana pres-konferencija povodom potvrđene informacije da su od 8. februara do danas 23 bebe "tretirane" zbog infekcije bakterijom MRSA (Meticil rezistentni stafilokok aures).
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Iz KCUS-a su potvrdili da je u posljednjih 20 dana MRSA pronađena u nosu pet porodilja, a prema riječima Sebije Izetbegović, šefice GAK-a, one su već po dolasku na Kliniku bile zaražene.

Pitanje koje je novinare najviše zanimalo je zašto su skrivane i negirane informacije o problemu sa infekcijom MRSA-om. Kako je rekla direktorica Izetbegović, u trenucima kada se informacija pojavila u medijima na Klinici, prema internoj kontroli, niko nije bio pozitivan na bakteriju, a da je naknadno testiranje pokazalo prisustvo MRSA-e u nosu jedne medicinske sestre, dok je druga bila moguća nositeljica virusa.

Izetbegović je još jednom demantirala informaciju objavljenu na Federalnoj televiziji da su porodilje i bebe prebačene na porodilište Jezero, te objasnila da se radilo o redovnom i rutinskom čišćenju GAK-a.

Ona je istakla da nijedna beba sa GAK-a nije otišla ne Pedijatrijsku kliniku sa manifestacijama infekcije, već su bebe otpuštene kući sa čistom, ružičastom kožom.

Press konferencija privukla veliku pažnju medija (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Press konferencija privukla veliku pažnju medija (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
"Svako dijete koje je stiglo na Pedijatrijsku kliniku zbog MRSA-e došlo je iz svog doma", rekla je Izetbegović.

Jadranka Dizdarević-Stojkanović, zamjenica šefa Klinike za ginekologiju i akušerstvo, rekla je da nije moguće retroaktivno zaključiti kada se infekcija tačno pojavila, te da zakon ne nalaže testiranje porodilja prilikom dolaska na Kliniku.

"MRSA je svakodnevnica i porodilje, posjetitelji i osoblje na GAK-u su zdrave kliconoše. Epidemija MRSA-om ne postoji, to je svakodnevnica i neminovnost za hirurške, ali i druge discipline", rekla je Dizdarević-Stojkanović.

Na pres-konferenciji se razgovoralo i o katastrofalnim higijenskim uslovima na GAK-u, s čime su se složili i rukovodioci ove ustanove.

Izetbegović je rekla da je lično naredila pooštravanje mjera na Klinici, zabranjene su međusobne posjete porodilja, ali je još jednom upozorila da svi moraju voditi računa o higijeni, te da temeljito pranje ruku može spriječiti širenje opasne bakterije, čija je pojava na GAK-u uzburkala domaću javnost.