Inspekcija na KCUS-u
0

Pet zaposlenih na GAK-u poslato kući zbog infekcija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalna uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove izvršila sveobuhvatan inspekcijski nadzor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Inspekcijski nadzor je izvršen na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, Pedijatrijskoj klinici, Klinici za ortopediju i i traumatologiju i Klinici za neurohirurgiju, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"U toku vršenja inspekcijskog nadzora uzeto je ukupno 215 uzoraka sa površina na klinikama, a rezultati laboratorijskih nalaza potvrdili su da su svi uzeti uzorci na Klinici za ginekologiju i akušerstvo uredni, dok tri uzorka na Pedijatrijskoj klinici i jedan uzorak na Klinici za ortopediju i i traumatologiju ne odgovara sanitarno-higijenskim standardima", ističe se u saopćenju.

Pored navedenih laboratorijskih ispitivanja, izvršeno je uzimanje ukupno 151 brisa kod uposlenika na Klinici za ginekologiju i akušerstvo te je utvrđeno da pet uzoraka ne odgovara predviđenim zdravstvenim uvjetima. Kod tri uzorka je konstatovana MRSA, a kod preostala dva Staphyloccocus aureus.

Uposlenici kod kojih su konstatovane infekcije udaljeni su sa radnog mjesta te će nakon odgovarajućih terapija i ponovnih kontrola briseva biti vraćeni na posao.

U vezi sa navedenim, kako stoji u saopćenju, prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preduzete su sljedeće mjere: otklanjanje nepravilnosti na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, tj. opravka i adaptacija postojeće zgrade u smislu ispunjavanja sanitarno higijenskih uvjeta u pogledu prostora, u roku od 60 dana; po sumnji na pojavu zarazne bolesti odmah telefonski a potom i pismeno obavjestiti nadležni Zavod za javno zdravstvo radi daljeg postupka suzbijanja infekcije; kontinuirano nastavljanje provođenja svih sanitarno - higijenskih mjera na Klinikama KCUS; osiguravanje odgovarajućih dezinfekcionih sredstava u KCUS u smislu efikasnosti i količine dovoljne za sprečavanje i suzbijanje širenja infekcija; provođenje adekvatne edukacije uposlenog osoblja o načinu sprečavanja i suzbijanja širenja infekcija novim sojevima bakterija; povećavanje ukupnog broja uzetih uzoraka u svim prostorima KCUS, po procjeni Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a u zavisnosti od higijensko - epidemiološke situacije, te strogo pridržavanje propisanih procedura u smislu kretanja zaposlenika, prijema, liječenja i otpusta pacijenata.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će u saradnji sa nadležnim kantonalnim inspekcijskim organima i Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nastaviti sa vršenjem inspekcijskog nadzora i kod ostalih Klinika KCUS, te će biti nastavljeno praćenje izvršavanja naloženih mjera u pogledu ispunjavanja svih propisanih uvjeta za vršenje zdravstvene djelatnosti, kao i stalno učestvovanje u radu Komisije za intrahospiotalne infekcije KCUS, stoji u saopćenju.