{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Roditelji" traže poduzimanje mjera na zaštiti života djece

F
16.5.2010. u 15:10
0
10
"Roditelji" traže poduzimanje mjera na zaštiti života djece
0
"Roditelji" traže poduzimanje mjera na zaštiti života djece
Foto: Arhiv
"Udruženje roditelja maloljetne djece u Bosni i Hercegovini" zabrinuto je zbog nedavnog ubistva nedužne djece i odraslih osoba u okolini Visokog, pa apelira na građane da od svih nivoa vlasti traže hitno poduzimanje mjera i radnji na zaštiti života djece i građana.
U saopćenju za javnost Udruženje podsjeća na stravične događaje, do sada nezapamćene na prostoru BiH, kao što su spaljivanje starice, ubistvo dječaka u tramvaju, dva samoubistva spaljivanjem i masovno ubistvo u okolini Visokog.

Počinitelj ovog posljednjeg događaja, ističu roditelji, vjerovatno je osoba s produženom traumom, osoba za koju se ne zna da li je imala adekvatan socijalni i medicinski tretman.

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH godinama ukazuje na propuste Vlade FBiH u pogledu socijalnog zbrinjavanja građanstva i liječenja umobolnih osoba, kao i na greške u izvršenju krivičnih sankcija za najteže oblike krivičnih djela, čak i onih čiji su počinioci duševni bolesnici.

Ako je, u slučaju ubistva kod Visokog, ubica duševno bolestan - kao što je objavljeno u sredstvima informiranja, treba utvrditi da li je adekvatno bio zbrinut sa socijalnog i medicinskog stanovišta, da li su ga pratile socijalne službe i policija i da li je imao pristup prisilnom ili dobrovoljnom neuropsihijatrijskom liječenju, poručuju iz Udruženja.

Ujedno upozoravaju kako to ubistvo, "s obzirom da je naš socijalni i zdravstveni sistem prepun manjkavosti i da je suradnja na relaciji medicinske ustanove – socijalne službe i policija nedovoljna", neće biti i posljednje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: