Nakon masakra kod Visokog
0

"Roditelji" traže poduzimanje mjera na zaštiti života djece

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Udruženje roditelja maloljetne djece u Bosni i Hercegovini" zabrinuto je zbog nedavnog ubistva nedužne djece i odraslih osoba u okolini Visokog, pa apelira na građane da od svih nivoa vlasti traže hitno poduzimanje mjera i radnji na zaštiti života djece i građana.

U saopćenju za javnost Udruženje podsjeća na stravične događaje, do sada nezapamćene na prostoru BiH, kao što su spaljivanje starice, ubistvo dječaka u tramvaju, dva samoubistva spaljivanjem i masovno ubistvo u okolini Visokog.

Počinitelj ovog posljednjeg događaja, ističu roditelji, vjerovatno je osoba s produženom traumom, osoba za koju se ne zna da li je imala adekvatan socijalni i medicinski tretman.

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH godinama ukazuje na propuste Vlade FBiH u pogledu socijalnog zbrinjavanja građanstva i liječenja umobolnih osoba, kao i na greške u izvršenju krivičnih sankcija za najteže oblike krivičnih djela, čak i onih čiji su počinioci duševni bolesnici.

Ako je, u slučaju ubistva kod Visokog, ubica duševno bolestan - kao što je objavljeno u sredstvima informiranja, treba utvrditi da li je adekvatno bio zbrinut sa socijalnog i medicinskog stanovišta, da li su ga pratile socijalne službe i policija i da li je imao pristup prisilnom ili dobrovoljnom neuropsihijatrijskom liječenju, poručuju iz Udruženja.

Ujedno upozoravaju kako to ubistvo, "s obzirom da je naš socijalni i zdravstveni sistem prepun manjkavosti i da je suradnja na relaciji medicinske ustanove – socijalne službe i policija nedovoljna", neće biti i posljednje.