Komentari (209)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
pa sve je rješivo kad znaš...da li su za taj uzrast, to je pitanje.
Ma jok, najvaznije je reci rijesivo. haha. Isto ja dodjem sa nekim NASA zadatkom, i kazem njoj eto ti pet minuta, rijesi, jer je rijesivo haha
@RavenLord bitno je slusat jalu, ici kod sosona senada na koncert maje berovic i urlikat na tribinama, sta ce djeci knjiga i obrazovanje
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
E to je to. Rušenje kriterija, traženje od nastavnika i profesora da pišu izjave kad kome zaključe jedinicu, matrice, ludi instruktori ex inspektori iz PPZ-a koji si zamišljaju da su pokupili svu pamet svijeta, a stranke ih tu smjestile. Seminari za nastavnike na nivou kao da su došli iz ludare, Đaci, roditelji i uprava škole, kojekakvi pedagozi i školski psiholozi stisli nastavnike. Kriteriji nula bodova i sad teška eksterna matura. Sve će to izbori u oktoMbru riješiti.
Eksterna matura uopce nije teska jer sam gledao te testove i na njima su elementarne stvari, ima puno vecih problema u obeazovnom sistemu koji unistavaju nasu djecu do temelja!
Ako niko nije znao maturu nema veze konji jedni. Upis u skole se adaptira prema ucenicima tipa jedne godine prodju u neku gimnaziju neki sa 90 bodova a neke godine bude guzva pa se upisu sa 95,96 bodova. Kopilad, mislite malo.
Jadni ste vi koji ocjenu smatrate mjerilom znanja!
Ma pushite ga svi vi iz obrazovnog sistema, pushite cujete😅😅
da li su nastavnici dovoljno kvalitetni i kompetentni, do koga li je? DJECE, RODITELJA, NASTAVNIKA, SVEMIRACA?
kako koja generacija, djeca su sve gluplja i gluplja da prostite ne znaju osnovne stvari, pa to ne zna razlomke obične sabrati, a ne šta više....
Zavrsila prosle godine osnovnu, imala istu eksternu potpuno lagano bilo, ENG I BSO po 8 bodova, jedino sto tesko je i tad bilo matematika, jer jbga ne pratis 9 godina i onda sta ocekujes. Mladi brat mi zavrsio ove godine testovi prelaani ko je ucio, naravno i kod nas je samo nekoliko bilo dobrih iz matemtatike i oni su zaista inteligentni.Oni sto urade lose a kazu vamo sve odlicni su klasicni "streberi" koji bukvalno sve uce napamet pa im matematika teska. Inace vrlo dobar ucenik
stas upisati
obadvije kćerke sve tri 10-ke iz mature. Nek vam vaši prinčevi i princeze uzmu knjige malo u ruke, a manje seru po instagramu, pa im neće biti teško. Ove moje su učile i to opušteno poprilično i glatko razvalile. Znači mamice drage, najedite se govana, nije do sistema i težine ispira već do vaših derišta.
ćestitam odsrca
Slazem se u potpunosti
Roditelji se zale da je nerjesivo, a da ga pitas koliko je sedam puta pet, nece ti znat kazat.
Fakulteti na Kobiljaci,Kiseljaku,Docu na Lasvi,Travniku prepuni talenata,pola Sarajeva i minderlija zavrsilo te fakultete,dobar dio ministara vlade kantona Sarajevo zavrsio brze fakultete, kao i vise od pola uposlenih u javnim preduzecima Kantona Sarajevo.Kad se tom broju doda masa onih koji su na lijepe oci zavrsili FPN u Sarajevu ili Radjin DIF, postavlja se pitanje gdje je nase obrazovanje. Plus ovi Turski i Americki koledzi na kojima niko nikad pao nije i Ganicev fakultet za gospodu
Koji će vam ku... toliki predmeti u školi? Hemija??? Fizika?? Historija? Geografija?? Likovno? Muzičko??? Matematika ( mislim na one gluposti kojim su me zaglupljivali godinama - korijen, pi i sl.)??? Jezici i informatika (na malo većem nivou) i to je to. Eto nekome treba da zna koliko puta nekakav vulkan na Sumatri eruptira, i hcn2o. Ma hajte molim Vas.
@swanfilter Izvini zivota ti. Ne znadoh da za informaticku pismenost moram znati sabiranje polinoma i drugi Njutnov zakon, te mjerenje sile na ubrzanje tijela. Ne rise mile ti majke.
Ambicije roditelja su jedno, a mogućnosti, sklonosti i želje djeteta drugo. Pa šta hoćete da 90 % djece urade zadatke iz matematike? Roditelji po svaku cijenu hoće petice. U Kantonu Sarajevo je i dobro kako je u ostalim kantonima. Nekim roditeljima stvarno treba psihološka pomoć. Nikad nije bilo ovoliko odličnih đaka.
Ne treba se žaliti na teške zadatke, treba se pitati zašto djeca nisu usvojila znanje?Da li je plan i program preopširan a malo časova?Ima nastavnika koji uopšte ne žele pojasniti djeci neke lekcije, nemaju vremena.Ima roditelja koji ne rade sa svojom djecom, ne znaju pomoći.Bolje bi bilo da se argumentirano razgovara i traži uzrok a ne svoditi problem na prepucavanje.Gomila beskorisnih informacija oduzima vrijeme na uštrb kvaliteta usvajanja znanja, znaju to i nastavnci roditelji.
Externi, isti za sve, vid testiranja mora se podić na viši nivo i dobit na značaju. Kada osnovac upisuje srednju, to da mu bude glavna referenca. Tada mame i tate neće pritiskati direktore, razrednike, nastavnike, jer im je zaključna ocjena jedini bitan segment školovanja, već će tražiti škole i nastavnike koji su u stanju prenjeti najviše funkcionalnog znanja i pozitivnih navika njihovom djetetu
U svakom slucaju, zadaci bi trebali biti dostupni, da svi vidimo sta je bilo na maturi i da li je iz kataloga
Ima katolog pitanja na stranici ministarstva
@Sheik ima ali iz njih se ne izvlače pitanja, ona su samo za vježbanje i da djeca znaju otprilike iz kojih oblasti im mogu biti pitanja.