Matematika najgora
315

Roditelji i učenici u KS se žale na tešku eksternu maturu, nadležni tvrde da su svi testovi rješivi

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Roditelji učenika koji su protekla dva dana polagali eksternu maturu u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo izrazili su veliko nezadovoljstvo načinom testiranja njihove djece zbog brojnih nepravilnosti koje su nam naveli. Međutim, nadležni iz Ministarstva obrazovanja KS tvrde kako je polaganje eksterne mature proteklo u najboljem redu.

Naime, pojedini roditelji javili su se našoj redakciji sa brojnim žalbama.

"Matura se trebala održati u 12 sati, ali je pomjerena u 13 sati. Djeca su dobila informaciju da testovi nisu stigli na vrijeme. Testove su počeli raditi u 13 sati, s tim da su sve vrijeme imali instrukcije komsije koja ih je nadgledala da u testovima postoje greške. Pored grešaka koje se mogu utvrditi, testovi su bili loše odštampani. Pojedini zadaci nisu bili predmet rada u katalogu", napisala nam je majka jednog osnovca iz Sarajeva.

Kasnila podjela testova

Slične žalbe su imali i ostali roditelji. Otac jednog učenika kazao nam je kako su učenici u jednoj školi proveli cijeli dan pod stresom zbog kašnjenja podjele testova i tehničkih problema.

"U 10 sati je trebao biti test iz engleskog jezika, a onda u 12 sati iz matematike. Međutim, učenici su bez dodatnih obrazloženja obaviješteni da će polaganje početi u 13 sati umjesto u 12 sati, a onda su učenici pristupili polaganju, da bi im na koncu testa rekli kako je elektronski sistem hakiran i da će svi morati ponovo polagati test iz matematike. Tako su djeca tek u 14 sati nastavila raditi novi test za koji kažu da je bio mnogo teži nego prvobitni", rekao nam je ogorčeni otac učenika sarajevske škole.

Međutim, Nihada Čolić, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, govori nam kako su žalbe roditelja obično mahalanje i, kako kaže, iznošenje nečinjeničnog stanja s terena.

"Predstavnici ministarstva su bili na terenu. Ja sam obišla sve škole na Ilidži. Ništa od toga nije istina. Vjerovatno djeca tih roditelja koji se žale nisu dobro uradila testove. Prosvjetni radnici ne ulaze u operacione sale pa ni roditelji ne mogu donositi odluke o težini testa. Mi ćemo napraviti i kvalitativnu i kvantitativnu analizu i u toku naredne sedmice ćemo imati rezultate mature", kazala nam je Čolić.

Na pitanje da li su testovi bili dobro odštampani, s obzirom na to da roditelji tvrde kako nisu, Čolić nam odgovara da jesu.

"Nemam razlog da zataškavam bilo kakve nejasnoće. To su sve dezinformacije", ističe Čolić.

Učenici na osnovnom nivou znanja

S obzirom na to da se djeca i roditelji najviše žale kako su testovi iz matematike bili preteški, tražili smo i mišljenje Aide Rizvanović, savjetnice za matematiku pri Ministarstvu za obrazovanje KS koja je radila na izradi testova. Ona kaže kako su svi zadaci iz testa rješivi i nalaze se u katalogu zadataka iz kojeg su se učenici trebali pripremati za polaganje mature.

"Kruže razne dezinformacije kako su zadaci nerješivi i preteški. Ja razmišljam o tome da rješenje svakog zadatka postavim na stranicu ministarstva pa da roditelji i djeca vide kako je sve rješivo. Test se sastojao iz osnovnog, srednjeg i višeg nivoa znanja. Ovi testovi pokazuju kako su naša djeca tek na osnovnom nivou iz matematike. Nama je cilj vidjeti stvarnu situaciju, a ne dati pitanja osnovnog tipa koja će svi znati odgovoriti i da onda govorimo kako su dobri rezultati. Nažalost, rezultati mature su iz godine u godinu sve lošiji, ali to nam nešto govori. Mora se nešto mijenjati kada je riječ o načinu predavanja i podučavanja u oblasti matematike", istakla je Rizvanović.

Ona nam je dalje potvrdila kako je došlo do kašnjenja polaganja testa iz matematike.

"Polaganje je trebalo biti u 12 sati, ali je počelo u 13 sati. Nepredviđene situacije se dešavaju i iz najbolje namjere da sve bude kako treba pomjeren je termin polaganja u svim školama", rekla nam je Rizvanović.

Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS također nam je kazala kako su ove godine zabilježeni propusti u polaganju eksterne mature.

"Trudili smo se pomoći predstavnicima ministarstva da greške koje su radili prethodnih godina ne rade i ove. Ukazivali smo na propuste u pravilnicima, broju zadataka, načinu bodovanja i curenju zadataka, ali očito je da nas nisu najbolje čuli", kaže Parla.

Ove godine su, govori nam Parla, ponovo procurili zadaci i rješenja s testova eksterne mature, što se dešavalo i ranijih godina. Vijeće roditelja KS poslalo je upite svim osnovnim školama kako je došlo do "curenja" rješenja zadataka.

"Treba uključiti istražne organe i utvrditi ko se to poigrava ovako važnim zadatkom, jer upravo ova eksterna matura opredjeljuje sudbinu djece", naglašava Parla.

Eksterna matura u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo održala se 20. i 21. juna u 67 škola. Prvog dana učenici su polagali eksternu maturu iz predmeta bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, a drugog dana iz stranog jezika i matematike. Rezultati mature očekuju se iduće sedmice.