BiH
26

Roditelji djece iz OŠ Saburina dolaze pred Vladu KS da čuju ministra Kazazovića

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Roditelji učenika Osnovne škole "Saburina" u Sarajevu okupili su se večeras ispred zgrade škole kako bi izrazili negodovanje što njihovoj djeci nisu data svjedočanstva i to jer je sekretar škole Sead Ćupina otuđio pečate. Ogorčenim roditeljima pridružio se načelnik Općine Stari Grad, ali ne i ministar obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevu.

Predstavnici Vijeća roditelja su kazali kako su ispred OŠ Saburina došli svi osim onih koji su trebali doći na proteste. Kako su istakli, škola im je obećala da će problem s pečatima biti riješen do eksterne mature, što se nije desilo i zbog čega djeca nisu dobila svjedočanstva.

Roditelji će sutra protestovati ispred Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i tražiti da im se obrati ministar Elvir Kazazović koji večeras nije došao ispred škole, što ih je neugodno iznenadilo.

"Naša djeca ne trebaju ispaštati zbog njihovih političkih prestiža koji nas ne zanimaju. Nas zanimaju naša djeca koja se trebaju upisati u srednje škole", kazala je majka jednog od učenika.

Nastavnica u ovoj školi Mirzeta Bašić rekla je kako se ova škola nikada nije nalazila u sličnoj situaciji. Dodala je i da će tražiti od Ministarstva da se očituje o svemu, zatim da imenuje vršioca dužnosti direktora i da se školi što prije vrati pečat.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako je 2010. godine Ustavni sud FBiH donio odluku kojom je naređeno da se nadležnost nad osnovnim obrazovanjem vrati općinama, ali da nikada nije došlo do sprovođenja iako je Kanton Sarajevo prije nešto manje od šest godina trebao ispoštovati presudu.

"Mi prema njihovom nismo nadležni za osnovne škole, a da li su oni nadležni od 2010. godine kada nisu ispoštovali presudu? Živimo u vremenu laži i nepoštivanja zakona. Očekujemo od građana da poštuju zakone, a naše institucije ne poštuju zakone", rekao je Hadžibajrić.

On je rekao da je ispred OŠ Saburina trebao doći neko iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja i obratiti se roditeljima.

"Po njihovom, općine nisu nadležne i ja ne bih trebao da dođem ovdje, iako smo mi itekako nadležni zadnjih pet ili šest godina", kazao je Hadžibajrić dodajući kako sva ova dešavanja predstavljaju klasično silovanje zakona.

Hadžibajrić je kazao i da mu je van svake pameti da se na ovakav način može smijeniti direktor škole i to od "krnjavog Školskog odbora".

"Onda Nastavničko vijeće i Vijeće roditelja smijene taj nelegalni Školski odbor i njemu se opet da šansa da bira novog direktora", rekao je Hadžibajrić.

Podsjećamo, Učenici OŠ Saburina u Sarajevu danas su trebali prisustvovati svečanosti na kojoj su im trebala biti podijeljena svjedočanstva. Kući su došli praznih ruku jer njihova svjedočanstva nemaju pečata.

Prije desetak dana došlo je do smjene Rešada Foče sa pozicije direktora, a sekretar škole Sead Ćupina je, kako tvrde, otuđio pečate. Upisi u srednje škole na području Kantona Sarajevo počinje sutra, ali učenici ove škole neće moći predati svjedočanstva.