BiH
2

Ministar Kazazović: Učenici OŠ Saburina neće biti oštećeni, pečati će biti vraćeni

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Učenici OŠ Saburina u Sarajevu koji su ostali bez svjedočanstava jer nemaju potpisa zbog smjene direktora i pečata jer ih je sekretar otuđio, neće biti oštećeni. Kako je rekao ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, pečati bi trebali biti vraćeni danas ili sutra, što bi omogućilo izdavanje svjedočanstava.

Roditelji i nastavnici OŠ Saburina od 10:00 sati su na sastanku kod premijera Elmedina Konakovića i ministra Kazazovića gdje pokušavaju pronaći rješenje za ovaj problem zbog kojeg najviše ispaštaju djeca jer ne mogu predati papire za upis u srednje škole.

"Imamo više problema. Školski odbor je razriješio dužnosti direktora Rešada Foču u nevrijeme jer je kraj školske godine i sada imamo problem u vezi s tim ko će potpisati svjedočanstva. Pečati su otuđeni i nalaze se u Tužilaštvu KS s kojim smo kontaktirali i oni bi trebali biti vraćeni danas ili sutra. Učenici se mogu prijavljivati online za srednje škole, a naknadno predati dokumente", rekao je Kazazović.

Istako je kako će uskoro podnijeti Nacrt zakona o osnovnim i srednjim školama u KS kojim bi se dale veće ovlasti Vladi KS u imenovanju i razrješenju direktora škola kako više ne bi bilo ovakvih situacija u kojim ispaštaju učenici.

"Imamo indicije da će biti podnesene krivične prijave protiv više osoba koje su vlastite interese stavile ispred interesa djece", istakao je Kazazović.

Roditelji su očajni jer je ovogodišnji online upis u srednje škole neobavezujući i informativni, a regularni upisi u srednje škole na području KS počeli su danas. Premijer Konaković obećao je da će Vlada KS učiniti sve da riješi ovaj problem.