BiH
369

OŠ Saburina: Direktor smijenjen, sekretar otuđio pečate, a učenici ostali bez svjedočanstava

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Učenici OŠ Saburina u Sarajevu danas su trebali prisustvovati svečanosti na kojoj su im trebala biti podijeljena svjedočanstva. Kući su došli praznih ruku jer njihova svjedočanstva nemaju pečata.

Prije desetak dana došlo je do smjene Rešada Foče sa pozicije direktora, a sekretar škole Sead Ćupina je, kako tvrde, otuđio pečate. Upisi u srednje škole na području Kantona Sarajevo počinje sutra, ali učenici ove škole neće moći predati svjedočanstva.

"Djeca su danas trebala dobiti svjedočanstva, kao i svi maturanti u kantonu, jer sutra počinje upis u srednje škole. Bez direktora i pečata naša djeca nemaju dokumente, ugrožena su im osnovna prava i diskriminirani su dešavanjima koja apsolutno nemaju nikakve veze sa njima. Roditelji su ljuti, frustrirani i zapanjeni da se preko leđa naše djece rješavaju kadrovska pitanja u školi, kao i da Ministarstvo obrazovanja KS ne poduzima ništa da bi riješilo urgentan problem", rekla je majka jednog od učenika.

Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu KS, protiv Ćupine je podnesena krivična prijava i trenutno se radi na ovom predmetu. Pečati su sada dokazni materijal i do okončanja postupka oni neće biti dostupni.

Kada je riječ o smjeni direktora Foče, roditelji i nastavnici su podijeljeni. Neki podržavaju direktora, a neki odluku Školskog odbora koji ga je smijenio. U razgovoru za Klix.ba Fočo kaže kako nije smijenjen u skladu sa zakonskim procedurama.

"Nelegalno sam smijenjen, nema ni zapisnika sa te sjednice. Premijer Elmedin Konaković mi je poslao Odluku bez argumenata i rješenja. Ja nemam ništa protiv smjene, ali postoji zakonski način, a ne puč i da se kradu pečati. Sekretar je kopirao ključeve i ušao tokom vikenda da ih odnese. Sve su snimile nadzorne kamere", rekao je Fočo.

Večeras će ispred OŠ Saburina u 18:30 sati biti održan protest koji organizuju nastavnici i roditelji.