{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji djece iz Konjević Polja uputili pismo Izetbegoviću i reisu Kavazoviću

F
31.8.2015. u 09:55
49
85
Roditelji djece iz Konjević Polja uputili pismo Izetbegoviću i reisu Kavazoviću
49
Roditelji djece iz Konjević Polja uputili pismo Izetbegoviću i reisu Kavazoviću
Sa protesta djece i roditelja u Sarajevu prošlog ljeta
Roditelji djece iz Konjević Polja, zbog situacije u kojoj su se našla njihova djeca nakon pokušaja nametanja jezika koji bi se zvao "bošnjački jezik" od strane vlasti Republike Srpske i izostanka podrške lidera Bošnjaka, uputili su otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.
"Cijenjeni predsjedniče Izetbegović, uvaženi reisul-ulema Kavazović, koristimo se prilikom da Vam se i na ovaj način još jednom zahvalimo za ogroman doprinos koji ste do sada dali odgoju i obrazovanju djece iz Konjević-Polja, naše djece, kojima se svakodnevno ukidaju prava na obrazovanje i nad kojima se ne poštuje Konvencija o pravima djeteta. - Cijeneći Vaš dosadašnji doprinos i sve što ste učinili da se sačuva dostojanstvo bošnjačkog naroda, želimo Vas i sada pozvati na zajedničku borbu na putu od kojeg mi roditelji nećemo odustati, do zadnjeg daha", navodi se u pismu.

Upućuju im poziv za očuvanje bosanskog jezika i svih vrijednosti na koje "pravo imaju naša djeca, na dostojanstven život, na jedini izbor koji imamo, a to je izbor za odgoj i obrazovanje koje nam je propisano Ustavom Bosne i Hercegovine, na odgoj, obrazovanje i jezik koji postoji vijekovima, a koji je trenutno kod sve naše djece, u školama u Republici Srpskoj upitan, nepostojeći i koji se svakim danom, ne dajući nam pravo na izbor, zasigurno gasi".

"Sigurni smo i svjesni da ćete, kao i do sada, stati i biti uz nas, te da ćemo se svim demokratskim sredstvima izboriti i sačuvati ono što je naše, što je naš identitet, što je naš uslov za opstanak i što naša djeca zaslužuju. Pozivamo Vas da nam se pridružite i ispratite našu djecu u prvi radni dan, školski dan, nažalost ne u škole u kojima zaslužuju biti, nego na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, gdje naša djeca već godinu i po imaju pristup onakav kakav zaslužuju sva djeca ovog svijeta. Uče se da poštuju, jer su poštovani, uče se da uvažavaju različitosti, jer i njihove se uvažavaju, uče se da budu ljudi kojima je tradicija i očuvanje tradicije i identiteta na svim mjestima u njihovom obrazovanju. Očekujemo i želimo Vašu podršku generacijama koje će jedinu nam Bosnu i Hercegovinu voditi pravim putem, putem prosperiteta i poštovanja svih koji u njoj žive", navodi se u pismu roditelja učenika iz Konjević Polja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: