BiH
120

Izetbegović se oglušio na zahtjev roditelja iz RS-a za organizaciju sastanka

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Roditelji djece bošnjačke etničke pripadnosti u entitetu RS razočarani su ponašanjem bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji se oglušio na sve njihove zahtjeve za organizaciju sastanka u povodu rješavanja problema naziva jezika u manjem bh. entitetu.

Roditelji djece iznenađeni su razvojem situacije u vezi s problemom naziva bosanskog jezika nepostojećim "bošnjačkim" jezikom.

Ističu kako će morati samoinicijativno pokrenuti aktivnosti u vezi s rješavanjem problema koji traje već mjesec dana.

Lamija Mehmedić, majka jednog od učenika iz Kotorskog kod Doboja, kazala je kako su roditelji učenika u entitetu RS prepustili rješavanje problema jezika političarima koji su preuzeli odgovornost, ali da je već jasno kako se ništa ne čini u vezi s tim. Mehmedović se nada kako roditelji u entitetu RS neće biti primorani bojkotovati cjelokupan nastavni proces,

"Mi smo uporno tražili bilo kakvu komunikaciju s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem koji se nije odazvao. Jedinu potporu dao nam je potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić koji je stalno tu uz nas, ali koji nema mnogo mogućnosti da nam pomogne", rekla je Mehmedić.

Ona dodaje da su roditelji nekoliko puta tražili preko Predsjedništva BiH sastanak s Bakirom Izetbegovićem koji se na svaki njihov poziv oglušio.

"Mi smo slali nekoliko dopisa Bakiru Izetbegviću koji nije odgovorio ni na jedan od njih, a kamoli nas primio na razgovor. Samo se Ramiz Salkić udostojio razgovarati s nama, primiti nas i doći", kazala je Mehmedić.

Mehmedić ističe da su ih posjetili i iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH te ponudili svoju verbalnu podršku, ali ne i praktičnu. Isti slučaj je i sa OSCE-om i OHR-om.

"Mi smo na početku poslali dopis visokom predstavniku Valentinu Inzku da se oglasi. On nam je odmah odgovorio općenitim tekstom u kojem stoji da smo upravu i da prema Ustavu BiH imamo pravo na jezik. Jasno nam je da je to samo deklarativna podrška jer se ništa ne čini u praksi ", zaključila je Mehmedić.

Na kraju je istakla kako parcijalno rješavanje predstavlja poseban problem jer očito je da se problem naziva jezika može riješiti u Srebrenici i Zvorniku, a u Kotorskom ne može.