BiH
603

Nihada Čolić pita ministra: Koje udžbenike će koristiti učenici koji budu učili "bošnjački jezik"?

Klix.ba
Nihada Čolić, profesorica razredne nastave i bosanskog, srpskog, hrvatskog jezika i književnosti te koordinatorica instruktivne nastave za učenike iz Konjević Polja, obratila se pismom ministru Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Danetu Maleševiću.

Čolić se zahvalila ministru Maleševiću što je danas, tačno 12 dana prije početka nastave, primio Savjet roditelja učenika iz Konjević Polja i što je ovom veoma važnom problemu posvetio dužnu pažnju, čak nekoliko sati razgovora.

"S obzirom na prijedloge koje ste danas dostavili cijenjenim roditeljima učenika iz Konjević Polja, obraćam Vam se ovom molbom, te Vas molim da je razmotrite u skladu sa Vašim raspoloživim vremenom, uvažavajući činjenicu da ga i nemate, jer ste, prema najavama koje ste dali danas roditeljima, u obavezi da u sve škole u Republici Srpskoj uvedete 'bošnjački' jezik, što je sudeći da su to inovacije u obrazovnom sistemu, razumljivo ogroman posao", piše Čolić.

Čolić je, kako kaže, dio svog profesionalnog razvoja uložila u obrazovni sistem u Republici Srpskoj i od ministra traži odgovore na sljedeća pitanja:

  • Koji stručni profil je neophodan da bih se prijavila na konkurse koje ćete objaviti u školama u Republici Srpskoj, a koji se odnose na nastavnike bošnjačkog jezika?

  • Na kojim fakultetima se obrazuju stručni profili tih nastavnika, katedra za bošnjački jezik, Univerzitet Republika Srpska, napredni studij?

  • Postoji li u Republici Srpskoj možda već fakultet koji obrazuje stručne profile za realizaciju nastave iz ovog nepostojećeg jezika?

  • Studenti koje nacionalnosti mogu upisati ovaj studij, ako postoji? Da li prioritet imaju Bosanci ili Bošnjaci, Srbi...?

  • Koje udžbenike će koristiti učenici koji budu učili „bošnjački jezik“?

  • Da li će, zahvaljujući tom jeziku učenici moći razumjeti bosanski, srpski i hrvatski jezik?

"S obzirom da ste, kao i nebrojeno puta do sada, iskazali da ste veoma inovativni neće Vam trebati puno vremena da mi dostavite odgovor na postavljena pitanja. Bit ću Vam veoma zahvalna, jer s nestrpljenjem ja, a i veliki broj mojih kolega, očekujemo konkursnu proceduru, da nam dostavite odgovore na gore navedena pitanja, jer, mi prosvjetni radnici radimo posao pod zakletvom: Sva djeca ovog svijeta imaju pravo na pravično obrazovanje i na poštivanje svih njihovih prava. Unaprijed Vam se zahvaljujem i poručujem da bosanski jezik ima svoju tradiciju i da ćemo je očuvati svim demokratskim sredstvima, do zadnjeg daha", stoji na kraju pisma profesorice razredne nastave i bosanskog, srpskog, hrvatskog jezika i književnosti te koordinatorice instruktivne nastave za učenike iz Konjević Polja Nihade Čolić.