BiH
58

Muhizin Omerović: Ministar Malešević insistira na terminu "jezik bošnjačkog naroda"

Piše: N. N.
Škola u Konjević Polju (Foto: Klix.ba)
Škola u Konjević Polju (Foto: Klix.ba)
Danas je u Kravici održan sastanak roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja s ministrom prosvjete i kulture RS Danetom Maleševićem. Sastanak nije rezultirao postizanjem dogovora, potvrdio je za Klix.ba Muhizin Omerović, predstavnik roditelja.

Naime, prema Omerovićevim riječima, ministar Malešević insistirao je da se jezik koji bi u okviru nacionalne grupe predmeta izučavala bošnjačka djeca zove "jezik bošnjačkog naroda" a ne bosanski jezik.

"Oni od toga ne odustaju, a za nas je to neprihvatljivo. Ministar od septembra namjerava u svim školama u RS-u uvesti ovaj novi naziv. Istovremeno, u školama se uče srpski i hrvatski jezik i to im uopće nije sporno, ali je problem bosanski jezik. To nas vrijeđa", kaže Omerović.

On navodi da je razgovor bio vrlo otvoren i vrlo konkretan, a razgovarano je i o drugim zahtjevima.

"Njima uopće nisu sporni drugi predmeti iz te nacionalne grupe predmeta, ali im je neprihvatljiv naziv bosanski jezik", navodi Omerović.

Ministar Dane Malešević dao je rok do sljedeće srijede roditeljima da razmisle o ponuđenom prijedlogu, ali se roditelji već pripremaju da djecu šalju u Edukativni centar u Novoj Kasabi, a ne u školu u Konjević Polju.