BiH
59

Roditelji djece iz Konjević Polja u ponedjeljak na protestima u Sarajevu

Piše: E. G.
Roditelji bošnjačke djece koja od početka ove školske godine bojkotuju nastavu u Konjević Polju, u ponedjeljak će ponovo doći u Sarajevo gdje su zatražili sastanke u međunarodnim i domaćim institucijama.

Roditelji su poslali zahtjev za sastanak Vijeću ministara (12 sati), potom Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke (14 sati) te OHR-u (13 sati).

Roditelji i dalje imaju četiri zahtjeva, a to je da se djeci u toj školi osigura pitka voda, da im se uvede nacionalna grupa predmeta, da se formira novi Školski odbor i da se uposli veći broj Bošnjaka u školi u Konjević Polju.

Roditelji će i u ponedjeljak od ovih institucija tražiti da se uključe u rješavanje njihovog problema, jer kako navode, resorno ministarstvo u RS-u nije uradilo ništa konkretno da se njihov problem riješi.

Bošnjačka djeca, njih oko 140, i dalje ne idu u školu, dok je samo mali broj roditelja poslao djecu u školu i to pod pritiskom predsjednika Skupštine Općine Bratunac Adila Osmanovića Tarana, tvrdi za Klix.ba jedan od roditelja.

Roditelji djece iz Konjević Polja su najavili i mogućnost organiziranja protesta u Sarajevu u ponedjeljak.