BiH
11

Bošnjački roditelji i učenici u Konjević Polju bojkotuju početak školske godine

FENA
Savjet roditelja u Osnovnoj školi u Konjević Polju, kod Bratunca, donio je danas odluku da bošnjačka djeca bojkotuju početak nastave u ovoj školi.

Predsjednik Savjeta roditelja u ovoj školi Muhamed Ahmetović kaže da je odluka donesena zbog niza nagomilanih problema sa kojima se suočavaju oni i njihova djeca.

"Tražili smo od menadžmenta škole da se riješi problem vodosnabdjevanja u školi koji je bio mjesecima aktuelan u prošloj školskoj godini kada škola nikako nije imala vodu. Taj problem smo iznijeli direktoru škole, ali nije ništa poduzeo da se sanira vodovodna mreža kao što je bila prije rata", kazao je Ahmetović.

Osim toga, nerješena su pitanja angažmana Bošnjaka u nastavnom procesu, pa danas, od 38 uposlenih, samo jedna učiteljica Bošnjakinja radi s djecom.

"Umjesto zakonom propisanog prava da djeca pohađaju nastavu po nastavnom planu i programu za bosanki jezik, menadžment škole i nadležno ministarstvo obeshrabruju roditelje tako što učenicima Bošnjacima u prvom i drugom razredu daruju besplatne udžbenike za nastavni plan i program za srpski jezik. Ne poštuju se zahtjevi i zakonski propisi prilikom imenovanja članova školskog odbora, a aktuelna su i brojna druga neriješena pitanja", rekao je Ahmetović.

Član Savjeta roditelja Vehid Dedić kaže da su se u toku prošle godine obraćali svim nadležnim institucijama i organima, od načelnika općine Bratunac, entitetskim organima i institucijama, međunarodnim predstavnicima i ministru obrazovanja i kulture RS, ali su se svi oglušili o njihove probleme.

"Odlučili smo da djecu ne šaljemo u školu sve dok se ne ispune svi naši opravdani zahtjevi. U ponedjeljak, prvog dana škole, umjesto djece, roditelji će doći u školu i čekati da nadležni predstavnici riješe aktuelna pitanja. Naša djeca neće ići na nastavu dok se ne stvore uslovi da sva djeca, bez obzira na nacionalnu pripadnost imaju ista prava u procesu školovanja i odrastanja", rekao je Dedić.