Nakon sastanaka
9

Rješenja za izmjene Izbornog zakona nema, zato bh. politički lideri traže privremeno rješenje

Piše: Ibro Čavčić
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Oprečna su mišljenja lidera pet stranaka u vezi s rezultatima današnjeg sastanka s predstavnicima Venecijanske komisije, od onih da je sastanak polučio rezultate, do onih da rezultata nema budući da niko ne odustaje od ranijih stavova. No, na osnovu utisaka nakon sastanka može se zaključiti sljedeće: rješenja za izmjene Izbornog zakona nema. Traži se privremeno rješenje za izbor delegata u Dom naroda.

Tajnoviti su bili predstavnici međunarodne zajednice, među kojima su ovaj put najvažniju ulogu igrali predstavnici Venecijanske komisije, nakon dvodnevnog sastanka u prostorijama Delegacije Evropske unije, vezanog za izmjene izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Okolišali su nakon dvodnevne besjede tek uobičajenim floskulama kako je napredak postignut, kako rješenja neće nametati i kako ima sve manje vremena.

O misterioznom napretku sa sastanaka moglo se saznati nešto više od lidera bh. stranaka, koji su oprečno iznosili svoja uvjerenja o viđenju napretka u pregovorima. Od onih koji su govorili da je napredak postignut, do onih koji tvrde da napretka nema. Pri tome je lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović otišao korak dalje, kazavši u kratkoj izjavi novinarima da će se ići na privremeno rješenje koje se odnosi na Parlament Federacije BiH.

Vratimo li se ponovo na izjave šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigemarka, koji je poručio da se čini sve kako bi se omogućilo provođenje izbora, odnosno kako bi se proveli izborni rezultati i formirala vlast, jasno je da će lideri bh. stranaka težiti ka privremenom rješenju za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Ključno je provođenje izbornih rezultata i rješenje presude Ustavnog suda u predmetu 'Božo Ljubić', odnosno ključno je naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH. Na to se treba fokusirati i na to su se lideri počeli fokusirati, ali je dosta posla pred njima te ja važno nastaviti u narednim danima jer vremena ponestaje", kazao je Wigemark.

Drugim riječima, ključno je naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda samo kako bi se mogli provesti izborni rezultati pa makar rješenja bila i privremena.

Politički analitičar Srećko Latal nije želio špekulirati o tome šta znači privremeno rješenje za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ali je podsjetio da zapravo najveći problem i jeste izbor delegata u Dom naroda budući da je to stavljeno van snage.

"Teško je u ovom trenutku govoriti šta bi za gospodina Bakira Izetbegovića značilo privremeno rješenje za izbor delegata u Dom naroda, budući da još uvijek nemamo potpune informacije. Ali je činjenica da će riješiti osnovni problem ukoliko riješe pitanje izbora delegata u Dom naroda. Ovo što je bilo u prijedlozima SDA, SDP-a, HDZ-a, to se ne mora rješavati sada. Bitan je Dom naroda", kazao nam je Srećko Latal.